RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Захист Кауфмана намагається затягнути судовий процес, подавши заяву про відвід прокурора та детектива - Ольга Гутовська (оновлено)

Захист бізнесмена Бориса Кауфмана подав заяву про відвід прокурора та детектива у справі про незаконне заволодіння майновим комплексом КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". Це може свідчити про намагання затягнути процес.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Прокурор САП Станіслав Броневицький заявив, що рішення суду не вдалося отримати. Мав відбутися розгляд апеляційної скарги сторони обвинувачення на рішення суду першої інстанції з приводу продовження строку тримання під вартою щодо підозрюваного у цій справі.

"Засідання не відбулося у зв'язку з тим, що вчора, як оголосив головуючий у колегії, за 5 хв до закінчення робочого часу до ВАКС поступила заява про відвід детектива та прокурора по цій справі... Засідання призначено 21 листопада на 14:00. Сторона обвинувачення трактує подання заяви про відвід як просто спробу сторони захисту затягнути судовий розгляд, про що мною сьогодні було оголошено під час судового засідання", - розповів він. За словами Броневицького, у ційсправі заяву про відвід щодо прокурора та детектива подано вперше.

Директор та мажоритарний власник акцій англійської компанії WWRT Ольга Гутовська сказала, що такий крок виглядає так, наче сторона захисту у безвиході: "В них не залишилося ніяких шансів на якісь чесні перемоги. Тому використовуються заходи процесуального затягування процесу. Показово, що і прокурор, і пан детектив відмовилися потиснути руку пану Кауфману, коли він підійшов до них по-панібратськи в ході судового засідання".

Клопотання про відвід вона назвала затягуванням процесу: "Слідкуватимемо за розвитком справи наступного тижня та наполягатимемо на тому, щоб державі та місту Одеса було компенсовано усі збитки. В нас паралельно йде свій процес WWRT проти Кауфмана на Британських Віргінських Островах та в таємній раді його величності в Лондоні. Зміна конкретного детектива чи прокурора ні на що не вплине. На мою думку, та думку моїх колег - англійських адвокатів, немає підстав для відводу... Якби у сторони захисту дійсно була сильна позиція, якби в них були спростування доказів, зібраних стороною обвинувачення, то не було б необхідності застосовувати ці механізми процесуального затягування".

Раніше НАБУ та САП викрили злочинну групу, яка заволоділа майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" вартістю 118 млн грн і доходом від його діяльності. Збитки були названі на понад 2,5 млрд грн у 2012-2022. Підозри у справі отримали 5 осіб, зокрема ексмер Одеси Костусєв та місцеві бізнесмени Кауфман і Борухович. Слідство встановило, що у 2011 підозрювані реалізували схему, в результаті якої аеропорт перейшов з власності територіальної громади у власність міста та т.зв. інвесторів.

26 жовтня 2023 ВАКС випустив Кауфмана з-під варти. Проголошення тексту ухвали, де можна було б дізнатися про мотиви рішення, мало відбутися 31 жовтня о 16:45. Журналістів та представників громадськості на засідання не пустили. Ольга Гутовська повідомила, що на засідання також не допустили представника сторони обвинувачення. У ВАКС лише повідомили, що текст ухвали можна отримати в канцелярії.

Як повідомила у 15.00 20 листопада Ольга Гутовська, у відводі прокурора та детектива було відмовлено.