RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

На вас можуть "перейти" чужі проблеми: яке свято 30 грудня і що не можна робити

Сьогодні, 30 грудня, в православному календарі день пам’яті Анісії Солунської та священномученика Зотика.

Про це пише ТСН.

Анісія Солунська жила в 3-4 століттях у Греції. Вона народилася в заможній родині, але після смерті батьків роздала своє майно бідним і присвятила себе служінню Богу. Одного разу, коли вона йшла до храму, римський солдат почав вимагати від неї, щоб вона принесла жертву язичницьким богам. Анісія відмовилася і сказала, що вона вірить тільки в Ісуса Христа. Солдат розлютився та вбив її. Анісія померла, а солдата спіткав Божий суд й той загинув від удару блискавки.

Читайте також: Чи вдарять в Україні морози на Водохрещу: карта погоди

Зотик служив у святого Костянтина Великого. Він переїхав до Константинополя, коли цар переніс столицю з Рима. Там Зотик став священиком, побудував притулок для сиріт, хворих і безпритульних. Коли на троні став син Костянтина, він звинуватив Зотика в тому, що той викрав коштовності його батька. Зотик показав царю свій притулок і сказав, що витратив гроші на добрі справи. Цар розгнівався і наказав прив’язати Зотика до диких ослів, які розірвали його на шматки. На місці його загибелі з’явилося джерело чистої води, яке мало цілющу силу.

Цього дня не варто було шити та в'язати, адже це робота, як вважалося, могла принести нещастя. Також не варто було приймати подарунки від малознайових людей, адже разом з ними на вас можуть "перейти" чужі проблеми.

Цього дня дозволялося їсти м'ясо, яке в жодному разі не можна було солити. Також вірили, якщо ввечері вийти на перехрестя і прокричати ім'я людини, у якої є проблеми зі шлунком, то вона вилікується.

Народні прикмети:

Дме південний вітер — рік буде врожайним.

Вночі похмуре небо — до зміни погоди.

Йде сніг — до дощового літа.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли Водохреще у 2024 році.

Вас може зацікавити:

Новий церковний календар: що і коли будемо святкувати у січні-2024

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список