RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В цей день варили і їли кашу всією родиною: яке свято 29 січня, прикмети і заборони

В понеділок, 29 січня, православні віряни відзначають відразу два свята: вшановують пам'ять святого Лаврентія Печерського, а також відзначають день перенесення мощей святого Ігнатія Богоносця. У цей день у наших пращурів вважалось доброю ознакою зварити кашу та з'їсти її всією сім'єю.

Про життя християнських подвижників, а також про заборони і прикмети цього дня, 29 січня, розповідає "Апостроф".

День пам'яті святого Лаврентія

Святий Лаврентій Печерський жив у 13 столітті. Навіть серед ченців Києво-Печерського монастиря він відрізнявся надзвичайно аскетичним життям. Лаврентій був ченцем і затвірником, проводячи своє життя у щоденних довгих молитвах і самотності. Крім того, він завжди дотримувався посту і вживав дуже мало їжі.

Читайте також: Великдень 2024 в Україні: коли будемо святкувати за новим календарем

День перенесення мощів Ігнатія Богоносця – 29 січня

У цей день християни східного обряду відзначають перенесення мощів святого Ігнатія Богоносця, який ревно служив християнській церкві та прийняв мученицьку смерть за свою віру. Ігнатій жив у першому століття нашої ери і був учнем самого Івана Богослова. Він ніс єпископську службу в Антіохії упродовж чотирьох десятиліть. За часів правління імператора Траяна єпископа заарештували і привезли до Риму. Там у Колізеї у 107 році він прийняв мученицьку смерть: єпископа кинули на розтерзання хижим звірам.

Під час своєї подорожі до Риму Ігнатій Богоносець написав сім листів до різних церков. Вони стали однією з визначних пам'яток ранньохристиянської теології.

Після смерті Ігнатія Богоносця його послідовники зібрали останки розтерзаного слуги Божого та поховали їх у Римі. Однак згодом мощі святого перенести до Антіохії, де вони були перепоховані у храмі, розташованому в дафнійському передмісті. А в 450 році мощі були ще раз перенесені у новий християнський храм, який було збудовано на місці колишнього храму язичницької богині Фортуни. Але й це було не останнім місцем його упокоєння. У VII столітті останки святого мученика знову перенесли до Риму у церкву святого Папи Климента. Мощі Ігнатія Богоносця допомогли зцілитись не одному вірянину і вважаються чудодійними.

Народні прикмети 29 січня

  • Якщо із комина йде сильний дим, то буде рання весна.
  • Холодна погода у цей день віщувала спекотний серпень.
  • Якщо в цей день було вітряно, то все літо буде дощовим і прохолодним.

Заборони, що діють 29 січня

Категорично заборонено чоловікові та дружині влаштовувати сварки між собою. Вважалось, якщо вони до вечора не помиряться і ляжуть спати посварені, то злагоди між ними не буде дуже довго. Крім того, у цей день батьки мають уважно ставитись до дитячих прохань та за можливості їх виконувати. Адже святий Лаврентій вважається заступником і покровителем частих дитячих душ.

Що варто зробити в цей день

Доброю ознакою буде зварити кашу та з'їсти її гуртом усією сім'єю. Тоді в родині пануватиме мир і злагода. Крім того, цього дня біля будинків вивішували засушений чортополох. Вважалось, що ця рослина зможе захистити дім від відьом та усілякої нечистої сили.

Раніше ми розповідали, які вихідні і свята будуть у лютому 2024 року.

  • Вас також може зацікавити:

Стрітення Господнє 2024: на яку дату випадає свято за новим календарем

Вихідні і свята у лютому 2024: коли відпочиватимуть українці

Далі буде гірше? Народні прикмети на грім і блискавку взимку