RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Рента - більше 30 млн на день: Борислав Береза розповів про схеми ДП Жумаділова на їжі для ЗСУ

Нові умови тендерів на постачання харчування військовим від "Агенції закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу"), яку очолює Арсен Жумаділов, виписані таким чином, що виконати їх можуть виключно великі роздрібні торговельні мережі.

Це створює корупційні ризики та унеможливлює участь у конкурсі існуючих постачальників, які вже мають досвід і налагоджені логістичні ланцюжки у зонах бойових дій, повідомляє колишній народний депутат України Борислав Береза.

За його словами, ціна питання – 11 млрд грн на рік. У нових тендерах Агенція Жумаділова збільшила ціну на щоденні раціони солдатів на 30%: зі 107 гривень до 137. Крім того, вартість доставки тепер має сплачувати держава, хоча раніше це був обов'язок постачальника. Нові умови збільшать видатки держави на 30 млн на день.

"Більше 30 мільйонів на день на рівному місті – непогана корупційна рента", - пише Береза.

"Про те, що все вже поділено "на колінці", свідчить навіть обсяг тендерів - вартість лотів "плаває" від 3 мільярдів гривень до 48 мільйонів. Хоча раніше вони розподілялися приблизно порівну", – також зазначає екснардеп.

Відтепер потенційний постачальник також повинен мати 25 складських приміщень в одному регіоні. Але вимог щодо площі цих складів немає.

"Виходить так, що власник 25 сараїв у Київській області може постачати товари до Харкова. А власник кількох складів по 2 тисячі квадратних метрів у Харківській області - вже ні", – каже Береза.

Для участі у тендері Державний оператор тилу також вимагає "надання витягу з облікової системи, який містить не менше 400 різних позицій продуктів харчування". Проте у нормативних актах немає поняття "облікова система", тобто Агенція Жумаділова матиме можливість особисто визначати відповідність документів. Також керівництво Міноборони прибрало норму щодо компенсації вартості непоставленого товару. Водночас постачальник може отримати 50% авансу за свої послуги.

"Це може просто завалити систему забезпечення бійців харчуванням. Адже і на попередні тендери рітейлерам абсолютно нічого не заважало подаватися. Але в мене відчуття, що зараз все створено саме під якусь окрему мережу", – додає екснардеп.