RU  UA

У Пентагона є власні причини: чому Америці настільки "дорогі" російські НПЗ

З початку повномасштабної війни удари українськими БПЛА по російських НПЗ стали більш активними, в результаті чого змогли вплинути на потужності виробництва палива Росією. Проте Пентагон розкритикував атаки України по російських НПЗ – експерт вважає, що для цього є певні причини.

Про які причини йде мова, чого остерігається Вашингтон та чому Україна почала менше бити по російських НПЗ в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Іван Ступак.

Читайте також: Як атаки дронів на НПЗ вплинули на виробництво та ціни на бензин у Росії: свіжа статистика

Він вказує, що Америка може мати подібну риторику стосовно українських ударів по російських НПЗ через широкий спектр нафтопродуктів:

"Американці можуть бути проти наших ударів по російських НПЗ, оскільки там широкий спектр нафтопродуктів (автомобільний бензин, гас, солярка, мазут, авіаційне паливо та інше)".

За його словами, існує версія, за якою всі ці продукти доправляють на кораблях у порти Греції, " … де змішують з аналогічними нафтопродуктами європейських споживачів, і потім частина цього коктейлю йде на об'єкти Пентагону".

Крім того, Ступак зауважує, що Вашингтон остерігається загального коливання цін на нафтопродукти.

"Загалом Вашингтон побоюється, що будь-які коливання на ринку нафтопродуктів можуть призвести до зростання цін на нафту, – зауважує експерт, додаючи, що не розуміє причини хвилювань: … хоча тут логіки немає абсолютно жодної, оскільки обсяги сирої нафти, як надходили на ринок, так і продовжують надходити. Баланс попиту і пропозиції залишається колишнім".

Військовий експерт зауважує, що останнім часом Україна не била по російських НПЗ, проте причина полягає в іншому, а саме – в технічних аспектах:

"Останні дні ми не били по російських НПЗ не тому, що нам зателефонували з Вашингтона і сказали не робити цього, а наші прислухалися. Мені відомо, що пауза викликана технічними причинами".

За його словами, для подібних ударів необхідно використати БпЛА, що може летіти на дистанцію від 500 км і далі, "... а це вже недешеве задоволення. Один такий дрон коштує приблизно стільки ж, скільки й автомобіль марки "Бентлі"".

Оцінюючи БпЛА експерт наголошує, що виробничі потужності російських НПЗ коштують ще більше, проте на все потрібен час:

"… потрібен час, щоб накопичити запас таких БПЛА. Дешевими БПЛА ми відволікаємо російські системи ППО, а ось по самих НПЗ б'ємо вже дорожчими дронами".

Нагадаємо, раніше військовий експерт оцінив нові удари по російських аеродромах та НПЗ.

  • Вас також може зацікавити:

В Конгресі рознесли вщент позицію Пентагону за заборону Україні бити по Росії

Зеленський відповів американцям на прохання не бити по російських НПЗ

Українські дрони над Татарстаном: куди прилетить наступна "пташка"