RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

"Ядерна червона лінія для Кремля": чим важлива атакована в Мордовії РЛС "Контейнер"

Українські дрони-камікадзе атакували в Мордовії надважливий російський військовий об’єкт - радіолокаційну станцію "Контейнер". Атака покликана покращити захист українського неба.

Про це повідомляє видання defence-ua.

Читайте також: Як атаки дронів на НПЗ вплинули на виробництво та ціни на бензин у Росії: свіжа статистика

"Сьогодні українські дрони-камікадзе вже вдруге атакували російський військовий об’єкт в Мордовії, де розміщено 590 окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680, і де функціонує загоризонтна радіолокаційна станція під позначенням 29Б6 "Контейнер", котра має заявлену дальність виявлення повітряних цілей аж до 3 тис. кілометрів", - пишуть експерти.

Видання пояснило, що ураження станції має важливе значення. РЛС "Контейнер" є найпотужнішим радаром в розпорядженні РФ. На цей час він існує лише в єдиному екземплярі. У 2012 році заявили про плани розмістити другу станцію 29Б6 "Контейнер" на Далекому Сході із введенням у 2018 році, однак у 2020-му термін зсунувся на 2024 рік.

При цьому єдиний екземпляр 29Б6 "Контейнер" вже двічі зазнавав атак українськими дронами і від початку розробки до переходу на повноцінне бойове чергування пішло близько 15 років.

Відомо, що станція має "мертву зону" огляду у близько 900 кілометрів, через це її було переміщено вглиб Росію - Мордовію.

Примітно також те, що російські ЗМІ самі плутались в даних про максимальну дальність виявлення 29Б6 "Контейнер", і на які саме цілі "заточена" РЛС. Одна з версій стверджує, що до 2 тис. кілометрів включно, із призначенням виявляти балістичні та крилаті ракети, інша - до 2,8 тис. кілометрів, із здатністю виявляти літаки типу F-35.

З огляду на ці дані, 29Б6 "Контейнер" здатна в інтересах російської армії вести постійний моніторинг повітряного українського простору. Саме ураження та виведення з ладу цього ворожого об’єкта важливе для того, щоб покращити захист українського неба, додали експерти профільного видання.

Як пише видання Newsweek, факт того, що українські БПЛА атакували російський об'єкт у Мордовії, де могла бути порушена частина мережі раннього попередження про ядерний удар, у тому числі з використанням балістичних ракет - є можливим порушенням однієї з червоних ліній для використання ядерної зброї - "зрив дій у відповідь ядерних сил".

"Україна перетнула ядерну червону лінію Кремля", - повідомляє видання, зазначаючи, що таке формулювання міститься в указі Кремля, підписаного Путіним 2020 року.

Раніше "Апостроф" розповідав, які літаки знищені в Морозівську.

  • Вас також може зацікавити:

Удар по заводу "шахедів" у Татарстані: удар дрону встигли зняти на відео

Уражені три ТУ-95: нові подробиці удару по російських аеродромах 5 квітня

Дрони атакували черговий НПЗ в Росії, спалахнула одна з установок