RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Страсна п’ятниця: що треба обов’язково зробити в найважливіший день перед Великоднем

3 травня у Страсну п'ятницю, п'ятий день Страсного тижня, віряни мають встигнути виконати останні приготування перед майбутнім святкуванням Великодня. Цей день вважається одним з найважливіших у релігійному календарі.

Далі "Апостроф" розкаже про обов’язкові справи, які варто виконати у цей день.

Читайте також: Де в Україні освятити паски на Великдень: графік богослужінь у різних містах

Традиція винесення плащаниці

У Велику п'ятницю, відповідно до церковної традиції, у храмах проводяться три основні богослужіння: Утреня, Царські години та Велика Вечірня з малим повечір'ям.

Під час Утрені (що відбувається у Великий четвер увечері) читаються 12 євангельських уривків про страждання Спасителя. На Царських годинах — тривають розповіді від кожного з чотирьох євангелістів. Вже на Великій Вечірні — розповідається про події п'ятниці за Євангелієм.

У цей час також виносять плащаницю з вівтаря до центру храму і співають канон "Про розп'яття Господа". Плащаниця залишається в храмі протягом трьох днів, що символізує триденне перебування Господа в печері. Перед хресним ходом на Великдень плащаницю повертають на вівтар за кілька хвилин до церемонії.

Прикмети Страсної п’ятниці

У Страсну п’ятницю особливий ефект мають наступні прикмети:

  • запалені свічки: згідно з народними повір'ями, 12 запалених свічок, принесених додому з богослужіння у Страсну п'ятницю, принесуть добробут та удачу;
  • голодування: є повір’я, що людина, яка протягом трьох днів у Страсну п'ятницю повністю утримується від їжі та води, зможе передбачити час своєї смерті;
  • також існує заборона плювати на землю у Страсну п'ятницю. За народними прикметами, це призведе до того, що протягом року всі святі відвернуться від цієї людини;
  • деякі матері вірять, що у Страсну п'ятницю можна безболісно та безпечно відлучити дитину від грудного вигодовування, гарантуючи їй міцне здоров'я на весь рік;
  • погода у Страсну п'ятницю може дати уявлення про майбутній врожай. Зоряне небо віщує багатий урожай зернових, а хмарний день - неврожай та "хліб з бур'яном".

Заборони дня

У Страсну п'ятницю не рекомендується жартувати або веселитися, оскільки це вважається тяжким гріхом. Також необхідно утриматися від споживання їжі до виносу Плащаниці, якщо вам не протипоказано це за здоров'ям.

Не рекомендується працювати, займатись хатніми справами, наприклад, прибирати. Також не варто шити, вишивати, в'язати, рубати, пиляти або різати.

У цей день краще утриматися від проведення днів народження, весіль, ювілеїв та інших святкувань. Також важливо уникати заздрості, злоби, лихослів'я та скандалів.

Що можна робити у Страсну п’ятницю

Зазвичай в Страсну п’ятницю наші предки присвячували день молитвам, роздумам про власні гріхи та покаянню. В цей день варто сходити до храму, також можна зробити якусь добру справу.

Піст у Страсну п'ятницю — найсуворіший. Цього дня тим, хто поститься, слід повністю утриматися від їжі. Тим, кому складно витримати суворий піст, дозволяється перекусити хлібом і водою або ж вгамувати голод овочами, фруктами, сухофруктами, горіхами, проте вже після виносу плащаниці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024.

  • Вас також може зацікавити:

Надій і небесного благословення! Найкращі привітання зі Страсною п'ятницею

Страсна п'ятниця - молитви про прощення гріхів

Страсна п’ятниця: що треба знати про найважливіший день перед Великоднем