RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Україні скоротять сільські школи: де і які заклади освіти закриють

Український уряд в рамках реалізації реформи середньої освіти планує закрити низку шкіл у населених пунктах до вересня 2026 року

Про це розповіли у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Читайте також: У Києві під час навчання у школі обвалилась стеля: відео

Там зазначили, що така доля спіткає навчальні заклади, де освіту здобувають менше 60 дітей. Школярі будуть переведені в опорні заклади, що розташовані в більших населених пунктах.

Цьогоріч школами опікуються органи місцевого самоврядування громад, де розташовані. При цьому фінансування здійснюється за кошт освітньої субвенції з держбюджету.

"З 1 вересня 2025 року Уряд не фінансуватиме зарплати вчителів у школах, де навчаються менш як 45 учнів, а з 1 вересня 2026 року – тих, де менше 60 дітей. Утім, це рішення не стосується початкових шкіл, а діятиме тільки на рівні 5 – 11 класів", – розповіли у Центрі.

Громади зможуть вибрати: фінансувати середні та старші класи за власні кошти, або закрити й організувати навчання учнів в опорних закладах.

Зокрема, у Харківській області малочисельна кожна п'ята школа.

"У Міністерстві освіти і науки пояснюють таке рішення кількома факторами. Через неможливість сформувати повні класи сільські школи створюють з’єднані класи, або ж переводять дітей на індивідуальне навчання. Внаслідок цього діти не мають належного рівня взаємодії один з одним, не навчаються одне в одного і не бачать прикладів для наслідування. Зазвичай у школах з малою кількістю учнів бракує і вчителів, тож існує практика викладання вчителями непрофільних предметів", – повідомили освітяни.

Колишній очільник Укрцентру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук зазначив, що увага до сільської школи, якої особливо й не було, зараз впала до мінімуму. Ніхто в державі цим не переймався, а з децентралізацією - було поставлено хрест.

"Сьогодні ситуацію із сільською школою доведено до повного абсурду. Тому, мабуть, іншого виходу, ніж масове закриття таких шкіл, уже нема", - додав він.

Раніше ми розповідали про шкільну моду 2024.

  • Вас також може зацікавити:

Помер під час гри за комп’ютером: під Одесою знайшли тіло школяра

Не варто забирати гаджет: як відволікти дитину від сидіння у смартфоні

Радянська символіка і відверті знімки: найкращий ліцей Києва очолила директорка з сумнівною репутацією. Фото