RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

8 липня

7 липня

Всі новини

Командир української військової частини незаконно присвоїв собі «бойові» гроші

На Донеччині командир однієї з військових частин Донеччини та четверо його підлеглих через махінацію фіктивної виплати "бойових" присвоїли собі понад 2 млн грн. Співробітники ДБР провели досудове розслідування та направили обвинувальний акт до суду.

Про це інформує Державне бюро розслідувань.

В повідомленні зауважують, в результаті проведеного досудового розслідування щодо командира однієї з військових частин Донеччини та його чотирьох підлеглих, працівники ДБР з’ясували, що їм вдалося налагодити протиправний механізм фіктивної виплати «бойових». Посадовців військової частини, які незаконно видавали "бойові" та привласнили понад 2 млн грн, судитимуть - обвинувальний акт вже направлено до суду.

В ДБР коментують: "Вони розробили злочинну схему отримання частини з нарахованих "бойових" доплат військовим свого підрозділу. Підозрювані включили у списки для виплат військовослужбовців частини, які фактично не брали безпосередню участь у бойових діях та перебували за межами Донецької області".

Нарахування військовослужбовцям по 100 тисяч гривень тривало протягом 6 місяців і могло відбутись безпідставно у різний період: "Більшу частину коштів, начебто як благодійну допомогу для свого підрозділу, вони перераховували на вказаний командуванням картковий рахунок".

Співробітники ДБР з’ясували, що за період з березня по вересень 2022 року сума завданих державі збитків становила майже 3,5 млн грн, з яких 2 млн 64 тис. грн "отримали" командир частини та спільники.

Відповідно до слідства, командир військової частини та троє його підлеглих обвинувачуються у розтраті та заволодінні чужим майном, вчинених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).

Згадується також ще одна учасниця схеми – її обвинувачують у розтраті та заволодінні чужим майном, вчиненим організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Учасникам злочинної махінації загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також в "Апостроф", як недбалість командира однієї з військових частин на Кіровоградщині призвела до переплати майже 12 млн гривень при закупівлі. Співробітники ДБР повідомили посадовцю про підозру у недбалому ставленні до військової служби.