RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Поліція викрила 59 фактів підпалів авто ЗСУ

Національна поліція України спільно з СБУ розкрила 59 фактів підпалів авто військовослужбовців - викрити загалом вдалося 68 фігурантів.

Про це в етері національного телемарафону розповів начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський.

Він вказав, що Нацполіції спільно з СБУ вже вдалося встановити та розкрити 59 фактів підпалів автомобілів ЗСУ. Дзюбинський назвав міста, в яких найчастіше скоюють підпали:

"Найбільше підпалів авто зафіксовано у Києві, Одесі, Дніпрі і Харкові".

За його словами, фігурантами є особи різної вікової категорії, проте всі вони мають одне спільне бажання: "Підпали скоюють особи різної вікової категорії, лише частина із них є неповнолітніми. Усіх їх об’єднує бажання заробити швидкі і легкі гроші".

Він вказав, що автомобілі були підпалені на замовлення представників російських спецслужб. Пояснив, як може відбуватись вербування:

"Зазвичай людей вербують, коли вони шукають роботу в інтернеті, зокрема через телеграм-канали натрапляють на оголошення про роботу. Далі із ними зв’язуються анонімні адміністратори і пропонують за грошову винагороду здійснити підпал автомобілів".

Вадим Дзюбинський нагадав, що підпал авто військовослужбовців кваліфікується як заподіяння шкоди обороноздатності держави – ст.113 (диверсія) і ст. 114 (перешкоджання діям ЗСУ) ККУ. Це передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від трьох років до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, раніше керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Коваленко пояснив, чому російські служби часто руками підлітків палять авто ЗСУ.