RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Як вберегтися від нового коронавірусу FLIRT і для кого він особливо небезпечний

Новий штам коронавірусу FLIRT є більш контагіозним і швидше поширюється, тож він може вражати більше людей і особливо людей з вразливих категорій.

Про це розповів гендиректор Центру громадського здоров’я Михайло Росада в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Новий штам коронавірусу FLIRT є підвидом всім відомого виду COVID-19 Omicron, він відрізняється дещо видозміненою структурою і трохи більше заразніший, але клінічна картина, яку ми зараз спостерігаємо, м'якіша, ніж ми бачили в минулі роки. Симптоми - всі ті саму, що і при COVID-19, і при будь-якому гострому респіраторному захворюванні: висока температура, слабкість, кашель.

Найбільш вразлива категорія до нього - це літні люди, люди з хронічними захворюваннями і, безперечно, більший ризик захворіти мають люди, які не були щепленими раніше від коронавірусу", - розповів фахівець.

Спалах FLIRT, за словами фахівця, розпочався на тлі спеки в Україні, коли велика кількість людей користувалася кондиціонерами.

"Якщо перші чотири місяці 2024 року ми фіксували низьку захворюваність на коронавірус, то за останні тижні вона дуже різко зросла. І якщо ми не фіксуємо захворювання серед дітей, то найбільше хворіють люди працездатного віку, які перебувають в закритих приміщеннях і контактують з великою кількістю людей, а також літні люди", - розповів Росада.

Гендиректор Центру громадського здоров’я вкотре нагадав про важливість вакцинації і закликав зробити щеплення від COVID-19 і сезонного грипу, не очікуючи хвороби.

"В нас зараз є вдосталь вакцини, тож я закликаю всіх отримати щеплення. Причому люди, які були вакциновані, можуть отримати лише бустерну дозу, цього буде достатньо для захисту на рік. Особи, які не були щеплені, можуть звернутися до медиків і також отримати вакцину - схема вакцинування зараз набагато простіша, можна обійтися однією чи максимум двома дозами вакцини.

Також буде доречним потихеньку починати вакцинацію від сезонного грипу - його календарний епідсезон ми очікуємо вже за кілька тижнів. Тож запрошуємо всіх: вакцини достатньо, медики готові", - резюмував Росада.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, в чому небезпека нового штаму коронавірусу - FLIRT.