RU  UA  EN

Вівторок, 10 вересня
  • НБУ:USD 40.75
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.75
Суспільство

Новини

9 вересня

Всі новини

Військовий експерт спрогнозував, коли захлинеться наступ ворога

Весняно-літня наступальна кампанія ворога зможе захлинутися через 1,5 – 2 місяці, а нового ресурси для продовження наступу до кінця року ворог зібрати не зможе.

Таку думку в ефірі телемарафону "Єдині новини" висловив військовий експерт Сергій Грабський.

За його словами, хоч ворог і просувається, жодна із заявлених цілей командуванням окупаційної армії не досягнута.

"Ми маємо розуміти, що жодна військова сила не може продовжувати свої дії в такому темпі. Противник, намагаючись протиснути наші війська, зосередив власні ресурси на одному з напрямків - Торецькому. Саме там зараз точиться більш ніж половина всіх бойових зіткнень впродовж дня. Тобто, якщо розглянути саму динаміку, то стає зрозуміло, що противник поступово і дуже повільно втрачає свій бойовий потенціал і можливість просуватися. З оперативної точки зору він мав би вже давно зупинитися, враховуючи те, що він не досяг жодної свої мети, яка ставилася навесні цього року. Однак для ворога визначальним є саме політична воля, яка примушує російські війська продовжувати самовбивчі дії. І хоч ворог просувається, ціна цього наступу дуже висока", - розповів експерт.

Він підтримав прогноз очільника ГУР Міноборони Кирила Буданова щодо терміну, коли наступ ворога захлинеться.

"Російські війська будуть змушені зупинитися через катастрофічні наслідки - втрати техніки і особового складу. Навіть беручи до уваги темпи нарощування, вони не зможуть продовжувати наступ з такою ж динамікою. Якщо згадати цифри станом на середину травня поточного року, то тоді противник мав на лінії фронту приблизно 522 тисячі особового складу. Зараз він має 527 тисяч війська - як бачимо, вони спромоглися наростити угруповання аж на дві бригади.

Саме це дає підстави Кирилу Буданову говорити про можливе затишшя на фронті через 1,5 - 2 місяці", - додав Грабський.

За його словами, ворог не зможе до кінця року поповнити свої військові ресурси.

"Треба розрізняти поняття ресурс і потенціал. Так, в росіян в наявності великий людський ресурс, але дуже обмежені можливості для навчання цього людського ресурсу. Максимально, що ворог може собі дозволити - це 320 000-350 000 військ на рік, які можуть бути навчені. Саме це ми і спостерігаємо впродовж останніх місяців, коли противник працює на максимумі можливостей і пропускних спроможностей своїх навчальних центрів.

Але ж треба розуміти, що війна ХХІ століття - це не війна груп людей, які бігають з автоматами, це війна технологій і війна техніки. Саме для навчання з управління цією технікою потрібен час - для підготовки танкового екіпажу потрібно 3,5 - 4 місяці.

Щодо військової техніки, то ми вже зараз бачимо, що російські можливості не відповідають потребам тієї операції, яку вони ведуть. Нашій армії зараз протистоїть півмільйонне угрупування, і хоча ми бачимо наскільки воно ефективне, все ж таки військовий потенціал ворога залишається серйозним", - резюмував експерт.

Нагадаємо, керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що наступ російської окупаційної армії в Україні піде на спад за 1,5-2 місяці.

До слова, капітан 45-ої окремої артилерійської бригади ЗСУ Маркіян Лопачак переконаний, що росіяни не зможуть постійно наступати в такому темпі, як зараз, і будуть змушені робити паузу.