RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Росія пом’якшила ставлення до українських військовополонених - директор Гельсінської спілки

Поповнення обмінного фонду в Курській областівже позначилося на підготовці до обмінів військовополоненими, а ставлення до українців в російському полоні дещо пом'якшилося.

Про це в ефірі в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

"В 2024 році питання обміну полоненими між Україною і РФ активізувалося після певного періоду заморозки. Поповнення обмінного фонду під час проведення операції Сил оборони в Курській області безперечно стане тим стимулом, який дозволить повернути з російського полону більше українців. В нас є сигнали про те, що Росія готується до нових обмінів і вже йдуть перемовини. Тому будемо сподіватися, що ми зможемо визволити найбільш постраждалих наших полонених - поранених і тих, хто потребує негайної медичної допомоги, хоча всі вони в полоні знаходяться у вкрай вразливому становищі. Тому думаю, що ми зможемо провести обмін найближчим часом", - розповів правозахисник.

Також Павліченко розповів про зміни щодо ставлення до українських військовополонених в російських тюрмах.

"В нас є інформація про те, що в місцях несвободи припинилися побиття українських військовополонених. Відомо, що українців вже почали перевозити в спеціальні місця утримання під час підготовки до обмінів військовополоненими.

І другий важливий момент - під час перевезення росіяни припинили катування українців. Зазвичай, росіяни використовують момент перевезення українських військовополонених для катувань, і на цьому етапі просто заходять в цей "воронок", яким везуть українців, і б'ють їх. То зараз є сигнали, що ці катування припинилися, і чим активніше будуть йдуть обмінні процеси, тим більше будуть убезпечені від катувань і побиття українські військовополонені", - додав Павліченко.

Нагадаємо, раніше глава Головного управління розвідки, голова Координаційного штабу поводження з військовополоненими Кирило Буданов озвучив принципи, за якими будуть проводитися обміни полоненими.