RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

"Конструктивна позиція": соціолог розповів, як українці ставляться до заборони Telegram і чому

Українці в цілому сприймають Telegram як доволі серйозну загрозу національній безпеці, і чекають від влади кроків щодо регулювання, а не заборони цієї соцмережі.

Про це розповів заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький, коментуючи відповідне опитування КМІС.

За результатами опитування 1015 респондентів з усіх регіонів України, крім окупованих, за методикою CATI, стало відомо, що 38% опитаних вважають соцмережі "досить серйозною загрозою, хоча і не одною з найбільших".

54% респондентів вважають, що владі варто запровадити певні обмеження і контроль - блокування окремих Telegram-каналів тощо, а не забороняти месенджери.

"Наразі в суспільства немає ані відчутної підтримки заборони Телеграм, ані стійкого опору такій забороні. Українці обіймають доволі виважену і конструктивну позицію, що варто не доходити до заборон, але при цьому дійсно визнають важливість і потребу блокувати небезпечні телеграм-канали", - зазначив соціолог.

Співробітник інституту соціології пояснив, що означають такі результати опитування, і як діяти в такій ситуації владі.

"Для представників влади варто розуміти, що у разі таки необхідності заборони Телеграм для безпеки України та українців, громадськість має отримати дійсно об'єктивні та переконливі докази ворожої діяльності та відмови власників від співпраці", - розповів Грушецький.

Серед основних негативних моментів у Telegram українці назвали те, що він використовується російськими військами (71% опитаних), що за допомогою цього месенджера українців підсаджують на наркотики (70%), а також, що в Telegram поширюється російська пропаганда (60%).

Раніше очільник ГУР Кирило Буданов назвав Telegram загрозою для національної безпеки України і "шкідливим". Своєю чергою, керівник Комітету ВР з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що в інтересах самих користувачів Telegram бути "прозорими", тобто не триматися анонімності у мережі.