RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

СБУ виявили агента, що розставляв «відеопастки» для коригування ударів по столиці

Служба безпеки України викрила агента російської розвідки, що розставляв "відеопастки" для коригування ракетно-дронових ударів по Києву, а також вчиняв підпали на залізничних об’єктах УЗ.

Про це йдеться у повідомленні на сайті СБУ.

"Служба безпеки затримала у Києві агента воєнної розвідки рф, більш відомої як гру. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці", - пишуть в СБУ.

"Пріоритетом" фігурант обирав теплові електростанції, опори ліній електропередач та енергообладнання на залізничних розв’язках.

Після затримання встановили, що російським агентом виявився мешканець Харкова, якого завербували через один з Телеграм-каналів, коли чоловік шукав пропозиції "легкого заробітку".

Відомо, що фігурант "...за вказівкою розвідки рф агент прибув до Києва". Він спеціально орендував квартиру з панорамою на місцеву ТЕС, де встановив камеру з програмою віддаленого доступу, яка дозволяла окупантам в режимі «реального часу» стежити за енергооб’єктом. Таким чином облаштував "спостережний пункт" ще в одній орендованій квартирі поблизу столиці.

"Крім того, замасковані пристрої відеофіксації, так звані відеопастки, агент встановив для відслідковування ударів по лініях електропередач. У такий спосіб агресор планував зафіксувати наслідки нових повітряних ударів по Київщині та водночас виявити локації ППО, відстежуючи «виходи» ракет на відео", - зауважують в СБУ.

Після підготовки «спостережних постів» агент повернувся до Харкова, де почав займатись підпалами: "...повернувся до Харкова під виглядом відвідування батьків, але насправді для підпалу релейної шафи на стратегічній лінії залізничного сполучення".

Затримати чоловіка вдалося в одній з орендованих квартир у Києві, коли той налаштовував нову відеокамеру для онлайн-фіксації повітряних атак на місто:

"Під час обшуків у затриманого вилучено телефони та відеопристрої із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь рф. Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)".

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.