RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

"Це була база": які найвизначніші продукти епохи СРСР "запозичив" зі США

Після поїздки наркома Анастаса Мікояна до США у 1936 році в СРСР почали з'являтися найвизначніші продукти радянської доби, і в більшості рецепти були здобуті за допомогою промислового шпигунства.

Про це йдеться у розслідуванні "Суспільне Культура".

Зокрема дослідниця української кухні та антропологиня Мар'яна Душар розповіла про широкий список продуктів, які СРСР "отримав" від американців. Серед них зокрема було відомий радянський пломбір.

"Почало налагоджуватися виробництво типових американських продуктів, наприклад: кукурудзяні пластівці, консерви, "найсмачніше в світі" морозиво. Це все запозичено зі Сполучених Штатів. Після цієї поїздки (Мікояна до США) в СРСР з'явилися сосиски, томатний сік, згущенка, консервований горошок, який став одним з найбажаніших дефіцитних продуктів для Нового року і навколо якого створилася історія з олів'є", - розповіла експертка.

Шеф-кухар Євген Клопотенко також розповів про те, як в країнах "радянського табору" з'явився культовий майонез, і як він визначив епоху.

"Зокрема, майонез – це французький соус, базовий. Один з 5 базових, але він (Мікоян) чомусь зміг привезти тільки один. І вечірка стала прекрасною – все, що було, можна заправлять майонезом, і настало щастя. Тоді з'являються і салати. Додавати майонез замість сметани і хліб з майонезом поїсти – це була база. Це жах, але це була культура, адже майонез ти міг додавати як одну-єдину спецію", - зазначив шеф-кухар.

Нагадаємо, раніше в Україні радянських назв позбулися понад 300 населених пунктів.