В України каву почали пити ще в середині XVII сторіччя, і вона була важливою складовою для побуту того часу.
Про це розповів письменник Тарас Прохасько в інтерв'ю Івану Семесюку для шоу "Інструкція.Смисл".
Він зазначив, що в деяких українських містах кавову традицію започаткували турки, що були в Україні з торговими місіями.
"Виявляється, кава прийшла до України до Віденської битви (1683 рік). Для загалу може десь у Відні каву знайшли. Але у Кам'янці турки пили каву, ще перед Віденською битвою", - розповів письменник.
Своєю чергою, Іван Семесюк нагадав про художній образ музики з кавою, зокрема турка для заварювання фігурувала на українських малюнках і в піснях ще від XVIII сторіччя.
"Це взагалі важлива складова культури Гетьманщини, Лівобережної України. В нашій уяві наче відсутній цей образ, але це були кава і торбан, лютня. Це Гетьманщина, покрита вуаллю забуття", - зазначив він.
Нагадаємо, раніше шеф-кухар Євген Клопотенко анонсував звану вечерю, де з митрополитом ПЦУ Епіфанієм готуватиме історичні церковні страви України.