RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Газпромівська республіка": експерти вказали на нову загрозу на Донбасі

Експерти групи "Інформаційний опір" вважають, що вже в 2018 році російські військові можуть почати захоплення всієї Луганської області для отримання контролю над її інфраструктурою.

Про це повідомляє група "Інформаційний опір".

Так, стабільне функціонування будь-якого південного маршруту транспортування газу Росією неможливе без інфраструктури, яка знаходиться в Україні. Зокрема, в місті Новопсков (Луганська область) розташований другий за величиною і значимістю для української ГТС газовий хаб.

Відзначається, що раніше вся ця інфраструктура входила до складу УМГ "Донбастрансгаз".

"Перше, що зробили російські окупанти після встановлення більш-менш стабільної лінії фронту взимку 2015 року - за допомогою фахівців "Газпрому" взяли під повний контроль інфраструктуру "Донбастрансгазу", яка опинилася на території так званих "ЛДНР", - йдеться в повідомленні.

Непідконтрольним "Газпрому" залишилася лише ділянка в північній частині Луганської області - найважливіша. У 2007 році, щоб обійти цей відрізок, Росія побудувала газопровід "Сохрановка - Октябрьська", який експерти назвали чисто політичним проектом і найменш вдалою інвестицією. Але в підсумку виявилося, що навіть з цим газопроводом завдання стабільного прокачування газу через "південний коридор" не вирішується.

"Тому стратегічне завдання для Росії - отримання контролю над усією інфраструктурою в Луганській області", - додали в ІС.

Згідно з повідомленням, у даний момент обстановка в окрузі більш-менш стабільна. Однак є ризик, що в 2018 році Росія зробить спроби дестабілізації ситуації для захоплення цієї території.

"Тобто, розгойдування може початися вже восени. Це може бути приурочено до виборів президента РФ, адже на одному "кримнаші" Путіну стає виїжджати все складніше, - підсумували в "Інформаційному опорі".

Як повідомляв "Апостроф", раніше військовий експерт порівняв зброю, з яким воюють сили АТО і бойовики ДНР-ЛНР.