RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Відомий історик розповів, який шанс отримала Україна з втратою Донбасу і Криму

З втратою Криму і частини Донбасу Україна стала більш однорідною, ніж раніше.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив відомий український історик і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак.

Разом з тим, він зазначив, що за окуповані території потрібно боротися.

"Чого ми повинні віддавати ці території? Це не якісь абстрактні поняття, а виписані роками принципи. Вся історія Європи і світу - це боротьба за території, за межі та інше. І це виникло не де-небудь, а в Європі. Тому що Європа завжди була територією, на якій велася боротьба", - уточнив Грицак.

Він підкреслив, що після воєн з'явилася нова політична система, при якій не допустимо, щоб одна європейська державність воювала з іншою європейської державністю. Це означає, в першу чергу, принцип недоторканності кордонів, уточнив Грицак.

"Чому Путін так не любить європейців? Тому що порушив геополітичну систему, яка складалася десятки, сотні років. А Путін прийшов і цю систему поламав. Причому поламав цинічно. Це як, знаєте, хтось будує скляний будинок, а хтось приходить з залізним ломом і ламає цей будинок", - додав він.

Грицак зазначив, що відсутність Донбасу і Криму - це трагедія, але вона дає шанс Україні можливість стати однорідною і краще пройти процес реформ.

"Менше буде різних суперечок щодо мови, щодо Януковича і так далі. Треба скористатися відсутністю Криму і Донбасу зараз для того, щоб робити швидкі реформи. Там (на Донбасі - ред.) стріляють, але стріляють не тому, що це вибір України, а тому, що йде війна. А друга річ - робити консолідацію, коли країна звертається до Євросоюзу ", - підсумував він.

Повну версію інтерв'ю читайте в матеріалі "Апострофа": "Головна ставка Путіна у війні - не Донбас і не Крим - відомий історик".