RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Україна добилася першої перемоги в ЄСПЛ у справі, пов'язаній з окупацією Донбасу

Європейський суд з прав людини в Страсбурзі виніс першу ухвалу за скаргою проти України, яка пов'язана з втратою контролю уряду над частиною території Луганської області.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті ЄСПЛ у вівторок, 25 липня.

Відзначається, що скарга була подана ув'язненим Олександром Хлебіком, який відбуває покарання за звинуваченням в кількох злочинах, в тому числі бандитизмі і збройних пограбуваннях.

Чоловік був засуджений в квітні 2013 року одним з судів Луганської області та отримав вирок - 8 років і 9 місяців ув'язнення, яке відбуває у в'язниці міста Старобільськ Луганської області.

Незабаром після засудження Хлебік подав апеляцію в апеляційний суд, розташований в Луганську. Але так як в 2014 році місто було окуповане підтримуваними Росією сепаратистами, по його апеляції ще не було винесено рішення. Фактично розгляд апеляції став неможливим, адже матеріали справи залишилися в Луганську.

Та, ув'язнений Хлебік подав скаргу в Страсбург на Україну - він стверджував, що держава порушила його право на здійснення чесного правосуддя в прийнятний часовий період.

Судді Європейського суду з прав людини одноголосно визнали, що Україна не несе відповідальності за наслідки втрати контролю над територією Луганської області. Прийнявши до уваги доводи Києва про те, що Україна доклала всіх зусиль для отримання матеріалів справи, надала позивачу можливість зустрітися з омбудсменом, а також аргументи про те, що проведення нового розслідування за звинуваченнями проти Хлебіка без доступу до матеріалів справи не представляється можливим, ЄСПЛ вирішив , що Україна не порушила конвенцію.

Таким чином, це рішення стало першим, в якому ЄСПЛ вивчав скаргу, пов'язану з втратою Україною контролю над територією ОРДЛО.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що військовий експерт озвучив прогноз, як стягнуті до кордону війська Путіна змінять ситуацію на Донбасі.