На Заході розповіли, на скільки частин може розвалитися Росія: з'явився свіжий прогноз

Американський політолог, у минулому спеціальний радник Держдепартаменту США з національних проблем Радянського Союзу і країн Балтії Пол Гобл вважає, що дезінтеграція і навіть розпад Росії є цілком правдоподібним сценарієм.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Я переконаний, що ми спостерігаємо кончину останньої великої сухопутної імперії в світі вже приблизно 120 років. Початок російської дезінтеграції я б датував 1901 роком, коли відбулася остання анексія царем (Російської імперії) територій в Центральній Азії", - зазначив він.

За словами Гобла, те, що відбулося протягом останнього століття, варто розглядати як серію фрагментацій і потім спроб відновити колишній стан справ в РФ. Політолог додав, що 1917 рік став причиною того, що Росія втратила значну частину імперії, 1991 рік привів до нових втрат.

"Я вважаю, що прийдешні події призведуть до виникнення певного числа держав: може, цілих двадцяти, а може, тільки шести або семи. У більшості з яких - це дійсно дуже важливо - мати більшість будуть етнічні росіяни, а не меншості. Припускаю, що будуть і держави меншин: на Уралі, в Середньому Поволжі. І я точно не вірю, що Росія буде ефективно контролювати Північний Кавказ", - підкреслив він.

Політолог вважає, що повне перекроювання карти Євразії неминуче. Гобл уточнив, що на сьогоднішній день Татарстан грає значно більшу роль в дезінтеграції Росії, ніж Чечня.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін заклав під Росію бомбу, але це не найбільша загроза для України - політолог із США".