RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Названо кількість комплексів Javelin, яка змінить ситуацію на Донбасі

Військовий експерт Олексій Арестович розповів, скільки комплексів Javelin могло б змінити ситуацію в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, кількість можна розрахувати, виходячи з радянської організаційно-штатної структури. Так, в механізованій дивізії на БМП по штату в взводі було три ПТУР - на кожній БМП стояв ПТУР. Якщо підрозділи на БТР, то в роті була окрема секція ПТРК - 4-6 комплексів. Отже, в кожному взводі по одному-два комплекси.

"Нам приблизно потрібен такий же порядок: два на бойовий взвод і третій - запасний. На лінії зіткнення взвод тримає приблизно 600 метрів оборони. Лінія фронту у нас 500 кілометрів - приблизно стоїть 500 взводів, хоча в дійсності менше: є лінії, де неможливий наступ танків - там річки, озера. Якщо виходити з кількості - три комплекси на взвод, то нам потрібно 1500 Javelin", - уточнив Арестович.

Він додав, що також потрібні навчальні комплекси для навчальних центрів і матеріально-технічна база - всього 2000-2500 комплексів.

Арестович вважає, що проблем з навчанням військовослужбовців ЗСУ для роботи з новими комплексами не було б. Набагато складніше буде перевчити ремонтників, які будуть обслуговувати ці комплекси.

"Передача Javelin Україні буде міжнародним прецедентом. Це означає підтримку - сигнал і нам, і Європі, і сигнал Росії, що ніхто цього так не залишить - американці перейшли червону лінію, яку не переходили чотири роки", - підсумував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "США змінюють правила гри на Донбасі і примушують Росію до переговорів".