RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Нардеп Каплін заявив, що в результаті змови українські імпортери автогазу заробили 700 млн грн

Скачок цін на автогаз в Україні був викликаний картельною змовою кількох українських імпортерів, в результаті якої вони заробили близько 700 млн гривень.

Про це на брифінгу в парламенті заявив народний депутат Сергій Каплін.

"Ще рік тому було відомо, що основні виробники цього виду палива зупиняються через рік на вимушений або запланований ремонт. Всім було зрозуміло, що відбувається з імпортом зрідженого газу. Все прекрасно розуміли, що треба запасатися, як мінімум на 3 місяці 200-300 тис. т скрапленого газу, щоб через стабілізаційні аукціони потім збивати ціну, як це, до речі, робить Нацбанк", - зазначив він.

Каплін наголосив, що ніхто нічого в цьому напрямку не зробив. Так, кризовою ситуацією скористалися нечисті на руку ділки.

"Компанії "Надія", "Газтрон-Україна", "УПЦ Комерц", "Пропан Трейд", "Автотранс", "Авантаж-7" фактично провели аферу цього десятиліття, піднявши в фіктивний протизаконний спосіб ціни на газ, коли були можливості їх тримати на рівні, як мінімум, 11-12 грн, до 16 і 18. Ці компанії за останні 3 тижні, згідно з нашими розрахунками, заробили на вас, дорогі українці, приблизно 700 млн грн, і головне - продовжують далі заробляти ці мільйони" , - заявив нардеп.

Він уточнив, що вже передав в Генеральну прокуратуру України, Антимонопольний комітет, Службу безпеки України матеріали з телефонних розмов цих керівників підприємств і власників. Деякі записи Каплін процитував прямо на брифінгу.

Так, він вимагає, щоб ГПУ і Антимонопольний комітет розібралися, що робиться на найбільшому в Україні ринку міста Києва, "який фактично є індикатором цін для ситуації по всій країні".

Як повідомляв "Апостроф", за період з 30 по 31 серпня роздрібні ціни на скраплений газ припинили зростання, в деяких мережах автогаз незначно подешевшав.