RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Приречені на відставання від світу: соціолог розповів про проблеми сучасної Росії

Заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха вважає, що Російська Федерація, яка є зараз напіврозкладеною індустріальною країною, приречена на відставання від світу.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Сегодня".

"Наявність ядерної зброї не дає зупинити Кремль. Але тут і Північну Корею не дуже виходить зупинити. Для нас це проблема, тому що ми приречені жити під тиском РФ, яка тягне нас в минуле. Я говорив не раз, що від Росії треба було не відскакувати, а відповзати", - зазначив експерт.

Головаха додав, що підтримка президента Росії Володимира Путіна в РФ грунтується на ціні на нафту і нафтопродукти. Так, глава Кремля налагодив мінімальну систему патерналістського розподілу (система відносин, при якій влада забезпечує потреби громадян, які в обмін на це дозволяють диктувати їм моделі поведінки, як публічної, так і приватної) частини надприбутків.

"Цінності патерналістських суспільств, домінуючі в РФ, - це далеко не цінності постіндустріального суспільства, де індивід і його права домінують над державою. До того ж, Росія, як і Україна, напіврозкладена індустріальна країна. Скільки людей в східній Україні не можуть влаштувати життя і прилаштуватися до сучасної постіндустріальної економіки", - підкреслив він.

На думку експерта, в Росії просто відтворили традиційну систему цінностей.

"Відтворили практично царя, що стало природним для цієї країни. Якщо труп не можна реанімувати, то його можна гальванізувати. Ось вони і гальванізували імперські цінності. Україно-російський конфлікт можна порівняти з тим, як мертвий хапає хворого, але все ще спраглого до життя, і тягне його в "братську" могилу", - підсумував Головаха.

Читайте також матеріал "Апострофа": "У Москві думають про відхід з України, йдуть дуже серйозні процеси - Андрій Піонтковський".