Опублікований текст законопроекту Порошенка про створення антикорупційного суду

У вівторок, 26 грудня, в мережі був оприлюднений текст законопроекту, поданого президентом України Петром Порошенко, про створення Вищого антикорупційного суду.

Відповідний документ розміщений на сайті Верховної Ради України.

"Завданням Вищого антикорупційного суду є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом принципів і процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства і держави від корупційних та пов'язаних з ними злочинів і судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів", - йдеться в тексті законопроекту.

Так, згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі. Ним може бути призначений громадянин України віком не менше 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менше 5 років, з науковим ступенем в області права або той, хто пропрацював в науковій галузі не менше 7 років, з адвокатським досвідом.

У той же час не можуть бути призначені суддями Вищого антикорупційного суду ті, хто десять років до призначення працювали в силових структурах, займали політичні посади, здійснювали корупційні правопорушення тощо.

Президент в законопроекті пропонує Раді передбачити створення Громадської ради міжнародних експертів і дозволити їй ветувати кандидатури до антикорупційного суду.

Крім того, пропонує дозволити Вищому антикорупційному суду розглядати справи, в яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів, а також передбачити цілодобову охорону для суддів Вищого антикорупційного суду.

На сайті парламенту уточнюється, що сьогодні законопроект був направлений на розгляд комітету з питань правової політики і правосуддя.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Чому антикорупційний суд - не панацея".