При в'їзді будуть "відкочувати" пальці: стало відомо, як росіян будуть пускати в Україну після Нового року

З Нового року співробітники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) зніматимуть відбитки п'яти пальців правої руки у іноземців, зокрема росіян, при в'їзді в країну.

Про це "Апострофу" заявив прес-секретар відомства Олег Слободян.

За його словами, пакет документів для в'їзду в Україну залишиться незмінним.

"Документи, які були потрібні для перетину кордону, такими і залишилися. Просто при в'їзді в Україну ми будемо знімати відбитки п'яти пальців правої руки у іноземців, представників 71 країни, звідки потенційно може виходити загроза для громадян України", - сказав Слободян.

Так, на даний момент 157 пунктів пропуску прикордонники обладнали засобами для зчитування інформації з біометричних документів. 126 пунктів пропуску підключені до баз даних Інтерполу.

З 1 січня система повноцінно запрацює в столичних аеропортах і пунктах пропуску російсько-української ділянки кордону, а з 27 грудня система запрацювала в тестовому режимі.

"Інші країни для запуску такої системи мали 3-4 роки, у нас же було всього 4 місяці, тому що це дуже масштабний проект, який передбачав не тільки облаштування пунктів пропусків апаратурою, а й створення системи шифрування даних, передачі цих даних, їх зберігання, охорони від будь-якого несанкціонованого злому. Але ми сподіваємося, що до 1 січня ми всі технічні питання узгодимо і на основних пунктах пропуску вона почне діяти", - підсумував Слободян.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Нові правила: як росіян будуть пускати в Україну після Нового року і чим відповість Москва".