RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Названо кількість російських військових, які сидять в українських в'язницях

На сьогодні в українських в'язницях утримуються понад 10 кадрових російських військових, які брали безпосередню участь у військовому конфлікті на Донбасі.

Про це в п'ятницю, 29 грудня, в ефірі телеканалу NewsOne заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Їх (громадян Російської Федерації, - ред.) до 320 осіб. Вони засуджені за різні злочини. Це не тільки ті, які пов'язані з конфліктом на Донбасі. Це різні питання, які можуть виникати у громадян Російської Федерації на території України. Близько 20 осіб - це ті люди, які пов'язані з конфліктом на Донбасі, або ж з подіями в Криму. Решта - це особи, які вчинили певні кримінальні злочини на українській території", - сказала вона.

Лутковська уточнила, що серед них є кадрові російські військові.

"Я приблизно пам'ятаю 11-12 прізвищ. Десь так, в середньому. Це я пропонувала російському омбудсмену приїхати сюди їх відвідати, тому що це б мені дало можливість поїхати в Росію і провідати українців. Подивитися, в яких умовах утримуються Станіслав Клих, Олександр Кольченко, дізнатися, як себе почуває Олег Сенцов. На жаль, такий візит поки не відбувся. Було кілька пропозицій", - сказала вона.

Омбудсмен додала, що є домовленість оновити меморандум про співпрацю.

"Планую це зробити в січні. У ньому я запропоную прописати як одну з форм співпраці як раз взаємні візити до громадян своїх країн", - розповіла Лутковська.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилося відео з українцями, які відмовилися їхати на "свободу" до бойовиків "ДНР".