Розвідники з США розповіли про серйозні проблеми у Путіна з його головними виборцями

Ключовою аудиторією на президентських виборах в РФ для нинішнього глави Кремля Володимира Путіна будуть пенсіонери, але проблема полягає в тому, що російському уряду складно буде гарантувати їм всі необхідні виплати після вичерпання Резервного фонду.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Так, в 2008 році Росія розділила свій Стабілізаційний фонд на дві частини - Резервний фонд і Фонд національного добробуту, для кожного з яких були визначені свої функції. Ці два фонди повинні були зібрати надходження від нафтових і газових доходів Росії.

"Резервний фонд був створений як свого роду запас на чорний день, щоб допомогти уряду компенсувати дефіцит бюджету. Фонд національного добробуту був заснований для забезпечення системи соціального захисту, пенсій і для інвестицій в проекти розвитку, що гарантують довгострокове економічне майбутнє Росії", - йдеться в матеріалі.

Уточнюється, що в даний час пенсіонери в Росії складають близько 40% електорату, і, що важливо, вони набагато активніше голосують на виборах, ніж більш молодий електорат. Гарантування їм того, що країна не піде по шляху 1990-х, коли фінансова дестабілізація привела до спустошення пенсійних фондів, було одним з ключів до довгого правління Путіна.

У той же час після світової фінансової кризи в 2008-2009 роках уряд Росії почав освоювати Резервний фонд і витратив 118 млрд доларів протягом наступних трьох років (понад три чверті наявних коштів) для порятунку банків, компаній та покриття дефіциту федерального бюджету.

Stratfor відзначає, що більш високі ціни на нафту, починаючи з 2012 року, дозволили Росії поповнити фонд до 88 млрд доларів за два роки. Але до середини 2014-го зниження цін на нафту і уповільнення промислового виробництва в поєднанні з санкціями, введеними Заходом, увігнали Росію в глибоку економічну кризу, що призвело до того, що Кремль знову спустошив фонд, щоб допомогти збалансувати федеральний бюджет.

"Протягом 2015 року Кремль узяв з фонду близько 46 млрд доларів, а в 2016 році - ще 37 млрд доларів. До кінця 2017 року фонд був вичерпаний, що прискорило рішення Кремля закрити його", - підсумували в розвідці.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна проблеми з грошима, його чекає жорсткий рік - приватна розвідка США.