RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Будують з токсичного піску: в Україні заявили про серйозну загрозу від путінського моста в Крим

Для будівництва Керченського моста в окупованому Російською Федерацією Криму використовують токсичний пісок з колишнього звалища залізорудного комбінату - хвостосховища.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, публікуючи відповідні результати аерофотозйомки.

Відзначається, що сховище наповнювали з 1968 року, в тому числі і отруйними відходами збагачення бурозалізнякових руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. Скидання пульпи було припинене ще в 1994 році разом з роботою комбінату.

За даними відомства, площа ділянки, на якій видобувають пісок, - більше 64 тис. квадратів (860 х 75 м).

"У процесі видобутку і доставки токсичний пісок неминуче потрапляє в повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу в акваторію Чорного моря", - сказано в повідомленні.

Так, концентрація токсичних речовин на цьому об'єкті катастрофічна. Зокрема, гранично допустима концентрація (ГДК) миш'яку перевищена в 500 разів (1085 млг/кг), сурми - в три рази, ванадію - в 3,5 рази, хрому - в 1420 разів, фосфору - в 341 разів, заліза - в 370 раз. У піску дамби на кордоні з відходами вміст миш'яку перевищує ГДК в 377 разів. І хоча в глибині насипу концентрація небезпечних речовин менша, але їх в 40 разів більше, ніж ГДК.

Згідно з результатами аналізу аерофотозйомки, в кінці 2017 року на даній ділянці були явні сліди видобутку піску, і площа його видобутку постійно збільшується.

"Вибірка піску з токсичного хвостосховища поблизу Керчі є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію і загрожує здоров'ю людей і екології Чорного моря", - підкреслили у відомстві.

Фото: mtot.gov.ua

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися перші в 2018 році фото і відео путінського моста в Крим.