RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Звільнення сіл на Донбасі: в Україні вказали на два важливих нюанси

Звільнення українськими військовими сіл в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі важливе для людей, які проживають в "сірій зоні", але такий "повзучий наступ" має два важливих нюанси.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Це можливість для цих сіл, щоб у них нарешті з'явився зв'язок з цивілізацією, були вирішені соціальні проблеми, медичні питання. Там населення відірване від усього світу. Вони і не там, і не там. Для них це хоч якась можливість існувати", - заявив військовий експерт Антон Михненко.

У свою чергу, екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук зазначив, що люди в "сірій зоні" фактично кинуті.

"Агресору вони абсолютно не потрібні, а ми не маємо туди доступу. Так чому ж не дати притулок і не обігріти людей?" - сказав він.

У той же час є два важливих нюанси. По-перше, "сіра зона" або нейтральна смуга між позиціями Збройних сил України (ЗСУ) та укріпленнями бойовиків існує не просто так. Це постійно обстрілювана територія, відповідно, якщо армія просувається ближче до лінії розмежування, то вона може піддати себе більшій небезпеці.

Але військовий експерт Олег Стариков запевняє: парадокс в тому, що відстань між позиціями, рівна дальності кидка гранати, навпаки, знижує ймовірність великих втрат.

"Чим ближче противники розташовані один навпроти одного, тим менше втрат. Тому що при таких відстанях можна вести вогонь тільки зі стрілецької зброї, а обстрілювати один одного за допомогою мінометів, артилерії неможливо", - зазначив експерт.

За його словами, логіка гібридної війни має на увазі війну малої інтенсивності.

"Будемо ми наступати, не будемо, не має значення. Від двох до двадцяти пострілів буде кожен день. Це робиться для того, щоб тримати нас в тонусі, а, по-друге, щоб була постійна небезпека для СММ ОБСЄ, щоб вони менше їздили і не могли визначити, де розташоване важке озброєння", - додав Стариков.

По-друге, "повзучий наступ" ЗСУ теоретично може спровокувати ескалацію з боку бойовиків.

"Адже раніше така тактика обходилася нам дорогою ціною. Згадаємо події на Світлодарській дузі. Наближення наших військ до лінії розмежування викликало відповідну реакцію Росії, і ми отримували масовані артилерійські обстріли та несли великі втрати", - нагадав військовий експерт Жданов.

У той же час Кузьмук вважає, що ще більше спровокувати бойовиків у час, коли йде війна, неможливо.

"Друге: а що нас може налякати з боку бойовиків? Я вважаю, що абсолютно нічого. Потрібно повертати кожен квадратний сантиметр нашої землі", - заявив він.

Проте відсутність реакції бойовиків військові експерти списують на вдалий політичний момент для України: вибори президента в Росії.

"Я не схильний думати, що терористи активізують свої дії, тому як бойовики управляються Кремлем, а Кремль зараз зайнятий організацією виборів президента, і ескалація ситуації перед виборами не на часі для Москви", - резюмував Михненко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Повзучий наступ": як Україна забирає своє на Донбасі.