RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Вбивство АТОшником чоловіка на зупинці: ветерани вказали на серйозну проблему всеукраїнського масштабу

Вбивство учасником антитерористичної операції (АТО) на Донбасі Дмитром Балабухом кухаря Руслана Юрченка на зупинці в Києві могло бути наслідком психотравмуючих подій.

Про це "Апострофу" заявив військовий психолог і ветеран АТО Андрій Козінчук.

"Дмитро був учасником психотравмуючої події під назвою "війна". Цьому хлопцеві була необхідна допомога, необхідна вона і зараз, просто вона не була надана", - сказав він.

З його думкою погодився військовий психолог, учасник АТО Олексій Скіртач. Він підкреслив, що посттравматичний стресовий розлад, адреналінова наркоманія, дуже небезпечний.

"Людині не вистачає гормону стресу, не вистачає відчуттів, коли всі відчуття на війні він вже пережив", - уточнив він.

За словами Козінчука, цей інцидент - можливість сказати державі, суспільству: треба щось робити, інакше попереду може бути дуже багато таких Дім.

"Якби держава давала таким людям пройти нормальну психологічну реабілітацію, то цього, швидше за все, не сталося б. З медичною реабілітацією особливих проблем немає: для бійців зараз хороший рівень медицини. А ось з психологічною реабілітацією для ветеранів справи йдуть дуже погано. Гроші на це державою виділяються, але, з моєї точки зору, розподіляються вони неправильно, тому що результату особливого немає", - зазначив ветеран АТО Георгій Турчак.

Він уточнив, що кожен психолог працює з ветеранами по-своєму. Немає єдиних стандартів в психореабілітації військових, які були б розроблені саме під війну на Донбасі. З цим твердженням погоджується і Олексій Скіртач.

"Українська військова психологія тільки зароджується. І зароджується вона на практиці. До нас приїжджають іноземні фахівці, вчать, але у різних армій різна специфіка. Наприклад, до нас приїжджав головний психіатр з ЦАХАЛу (армія Ізраїлю, - ред.), і він розповідав, що у них проблеми алкоголізму немає взагалі, але є, наприклад, проблема каннабінолу: 90% курять марихуану", - заявив психолог.

Турчак додав, що, якщо б існували стандарти психологічної реабілітації, адаптовані до конфлікту, то психологи працювали б злагоджено, гроші йшли б в правильне русло і був би порядок.

"А так ми маємо купу психологів, кожен по-своєму намагається реабілітувати військових, думає, що саме його програма правильна. І часто трапляється так, що психологи тільки шкодять ветеранам", - пояснив він.

Але і самі ветерани АТО повинні бути зацікавлені в допомозі самим собі.

"У тому, що ми, АТОшники, не йдемо до психолога, а заливаємо все горілкою, травою і іншою гидотою, вина лежить тільки на нас. Той факт, що ти воював, не означає, що в мирному житті ти можеш творити беззаконня", - підкреслив Скіртач.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Навіть бойовиків буває шкода": що думають ветерани АТО про військового, який вчинив вбивство в Києві.