RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Ціле покоління виросло на "Бригаді": журналіст озвучив тривожне спостереження по Україні і Росії

В Україні і Росії ціле покоління виросло на серіалі "Бригада", і ці люди - звичайні бандити без будь-яких моральних застережень.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив журналіст і публіцист Віталій Портников.

"Раз ми говорили про мораль, розповім вам такий епізод. Я спеціально подивився серіал "Бригада", щоб зрозуміти, на чому росло покоління. Ось наше політичне покоління росло на "Сімнадцяти миттєвостях весни". Нічого хорошого в цьому немає, тому що всі ми заражені апаратною логікою, яка була там закладена. Фактично Юліан Семенов і Тетяна Ліознова зняли фільм про ЦК КПРС ", - зазначив він.

Портников уточнив, що саме тому добре розуміє логіку президента РФ Володимира Путіна - він теж це дивився, коли був дитиною.

"Він (Путін, - ред.) бачив, що це сильні, сміливі, впевнені в собі люди. Для мене очевидно, що покоління, яке виросло на цій кінострічці, може відродити тільки авторитарні методи управління державою. Це люди, які весь час живуть в світі обману і постійно комбінують так, що правда не є їх цінністю. Вони - розвідники у власній країні. І той режим, який побудований в Росії, дуже нагадує цю стрічку", - сказав він.

За словами Портников, в "Бригаді" він звернув увагу на один епізод, який потім переказував багатьом багатим і успішним росіянам і українцям.

"Отже, головний герой фільму відсилає юриста з документами до конкурента, чий бізнес він хоче "віджати". І конкурент цього юриста калічить, робить інвалідом на все життя. Мати юриста запитує у головного героя, як можна так ставитися до людей, мовляв, ви ж його просто використали. На що той відповідає: "Я не розумію, які до мене претензії, я ж йому заплатив". Гроші за зруйноване життя, ось так", - сказав він.

Журналіст додав, що, коли це розповідав, ніхто не розумів, що неймовірно жахливого в такій ситуації: мовляв, благородна людина, заплатила гроші.

"Ось на цій моделі виросли ці люди: жоден з них не бачить себе на місці юриста, але кожен хоче бути таким благородним, як головний герой, який використовував когось і дав гроші на лікування. Це ті люди, яким зараз по 30-35 років. Має пройти час, щоб вони покинули цю сцену. Знову-таки, люди, яким зараз по 18-25, теж бачать цю "схему успіху", але життя і закони дуже стрімко змінюються. Тому є надія, що коли вони почнуть займатися чимось реальним..."- сказав Портников.

Він уточнив, що це навряд чи відійде в минуле.

"Просто менше шансів буде так жити, і вони інакше будуть виховувати своїх дітей. Та й світ стає більшим. Ми говоримо, що безвіз - це пропаганда, але люди більше подорожують, бачать, що хтось живе інакше. Так у громадян потроху з'являються інші цінності. Однак це дуже довгий шлях", - підсумував Портников.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна є фантазія щодо України, частину своїх планів він уже реалізував - Віталій Портников.