Відомий журналіст розповів про політичні ігри в Європі навколо України і Росії

Заяви міністра закордонних справ Німеччини Зигмара Габріеля про поступове зняття санкцій з Росії в разі реалізації миротворчої місії ООН на Донбасі адресовані не Москві і не Києву, а соціал-демократичній верхівці, яка буде вирішувати питання про те, хто буде наступним главою МЗС Німеччини.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив журналіст і публіцист Віталій Портников.

За його словами, важливо зрозуміти реальну позицію Зигмара Габріеля.

"Зараз йде формування коаліції (в Німеччині, - ред.). Якщо соціал-демократи висловляться за те, щоб взяти участь в коаліції (я в цьому до цих пір не впевнений, до речі, і якщо не висловляться, тоді це взагалі буде нова історія з виборами, кризою і так далі), якщо буде широка коаліція, то виникає питання, чи збереже він пост міністра закордонних справ? Це під великим знаком запитання. Тому що в Соціал-демократичній партії йдуть дискусії з приводу того, чи залишається він на цій посаді", - зазначив Портников.

Він уточнив, що через конфлікти, які були у Габріеля з німецьким політиком Мартіном Шульцем, є точка зору, що обоє мають піти і на цю посаду не претендувати. Крім того, називаються й інші прізвища.

"І навіщо Габріелю брати участь в якомусь заході, в якому не буде ніяких результатів Для Габріеля набагато важливіше робити політичні заяви, які привернули б на його сторону членів власної партії. Коли він говорить про поступове зняття санкцій з Росії, це адресовано не Росії, навіть не Ангелі Меркель (канцлеру Німеччини, - ред.) і не нам", - підкреслив журналіст.

Портников нагадав, що в соціал-демократичній верхівці Німеччини домінують проросійські настрої, саме тому Мартін Шульц був розкритикований за своє бажання обійняти посаду міністра закордонних справ Німеччини.

"Вони не могли цього допустити. Саме тому Габріель намагається втриматися на цій посаді, він - людина розумна, розсудлива. Я абсолютно не вважаю, що він - прихильник того варіанту, про який говорить. Але йому потрібно утримати посаду при будь-яких умовах. Це така політична гра. Ви пам'ятаєте, що ідея поступового зняття санкцій - це не його ідея. Пам'ятайте, хто говорив про це раніше?", - підсумував журналіст.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Росіяни хочуть вирішити проблеми з Україною, але у них є три умови - Віталій Портников.