Журналісти розповіли про відмивання грошей західними фірмами для оточення Путіна

Російські рахунки данського банку Danske використовувалися членами сім'ї президента Російської Федерації Володимира Путіна і співробітниками ФСБ для відмивання грошей через британські компанії.

Про це йдеться в звіті, який потрапив у відкритий доступ, повідомляє The Guardian.

Відзначається, що після виявлення даних фактів 20 рахунків були закриті. Це сталося в 2013 році.

Крім того, виявилося, що цей же "дочірній" банк грав центральну роль в таємній лобістській операції, в ході якої через британські фірми були відмиті 2,9 млрд доларів з Азербайджану. Останнє викриття вказує на нову групу фірм, зареєстрованих в Лондоні.

Влітку 2013 року працівники Danske виявили, що одна з них має назву Lantana Trade LLP. Вона вказала "фальшиві рахунки" в своїх документах для Реєстраційної палати Великобританії.

Згідно зі звітом, який потрапив в пресу, Lantana Trade LLP повідомила британському відомству, що вона перебуває в "замороженому" стані і оперує лише обмеженим фінансовим оборотом. Насправді ж компанія Lantana тримала великі депозити і проводила щоденні транзакції на мільйони доларів і євро. Її рахунки в Danske були відкриті в другій половині 2012 року і функціонували 11 місяців.

Кінцевими бенефіціарами Lantana були росіяни. Але їхні обличчя були приховані за рядом офшорних фірм, зареєстрованих на Маршаллових і Сейшельських островах.

Звіт про такий стан речей потрапив в руки датської газети Berlingske, яка про все розповіла The Guardian і організації "Проект повідомлення про організовану і корупційну злочинність" (OCRRP). У документі йшлося про те, що банк не зміг виявити кінцевих власників Lantana, однак, було виявлено, що серед них "можуть бути члени сім'ї Путіна і співробітники ФСБ".

Уточнюється, що подробиці справи були відправлені фінансовій розвідці Естонії і передані вищому керівництву банку Danske. Однак банк почав широке розслідування лише в 2017 році. Він нічого не повідомив Великобританії або Реєстраційній палаті країни.

The Guardian відзначає, що Lantana була тісно пов'язана з "Промсбербанком". Це невеликий і маловідомий російський банк з міста Подольск. Один з членів його правління - Ігор Путін, двоюрідний брат російського президента. Найбільший акціонер - Олександр Григоріїв, банкір, який, згідно з інформацією OCCRP, пов'язаний з ФСБ.

Як повідомляв "Апостроф", в США готують розслідування по угоді Дональда Трампа з російським олігархом з "кремлівського списку".