З порушенням закону: в мережі скандал через обшук ГПУ у відомого видавця

У мережі розгорівся скандал навколо обшуку людьми, які представилися співробітниками Генеральної прокуратури України (ГПУ), у відомого видавця Анетти Антоненко.

Відповідний пост вона розмістила на своїй сторінці в Facebook.

За словами Антоненко, обшук відбувся в четвер, 1 березня. Так, невідомі пред'явили їй документ, згідно з яким видавець - свідок у справі про конкурс по поповненню бібліотечних фондів, який Міністерство культури проводило в 2017 році.

На конкурс, в результаті якого формувався список книг, якими поповнювали фонди бібліотек, видавництво Анетти Антоненко подало 13 пропозицій і пройшло з трьома.

Антоненко підкреслила, що люди, які проводили обшук, вилучили у неї два ноутбука, авторські контракти і рекомендаційний лист від Міністерства культури. При цьому, згідно з рішенням суду, яке пред'явили під час обшуку, слідчим відмовили вилучати електронні носії, дозволивши лише копіювати інформацію, яка на них міститься.

Видавець уточнила, що люди, що проводили обшук, не відповідали на її запитання, не дозволяли зв'язатися з адвокатом і фіксували все на відео, звинувачуючи її в "крадіжці державних грошей".

Варто відзначити, що обшуки в рамках розслідування Генпрокуратури проходили ще в декількох місцях. Так, кримінальне провадження завели щодо видавництв "Ранок", "Рiдна Мова", "Балтія Друк", "Букрек" та Української асоціації книговидавців, пише zaborona.com. Видавців звинувачують в одержанні неправомірної вигоди на суму 900 тис. грн.

Як повідомляв "Апостроф", генеральний директор українського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький вважає, що ситуація з контрабандою та піратством в Україні не зміниться, поки не буде введено покарання для читачів.