RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Ситуація змушує нервувати: в Росії вказали на хитрість Путіна з переговорами по війні на Донбасі

Президент Російської Федерації Володимир Путін зацікавлений у тому, щоб бойовики повністю контролювали окуповану територію Донбасу і ніяких спостерігачів там не було, але на "поступки" він може йти, щоб почати важливі для себе переговори.

Про це "Апострофу" заявив російський опозиційний політик Костянтин Боровий.

"Почнемо з того, що це ніякий не конфлікт, а російська окупація частини території України. А введення миротворців на окуповану територію - це нонсенс. Зрозуміло, що найменше Путін зацікавлений в тому, щоб якісь миротворці були присутні в російських військах (які перебувають в ОРДЛО, - ред.) або упереміш були російські війська і миротворці. Це абсурд - припускати, що Путін піде на якісь такі кроки", - сказав він.

За словами Борового, заяву Путіна про те, що Кремль готовий розглянути варіанти з введенням миротворців ООН на всю територію окупованого Донбасу, можна назвати "заманкою".

"Але ми пам'ятаємо: Путін раніше говорив, що миротворці повинні бути присутніми тільки на лінії розмежування (українських військових і окупантів, - ред.). А це означає закріплення окупації РФ. За задумом Путіна, миротворці повинні охороняти окуповані території, не дозволяти Україні втручатися в дії окупаційної "влади", тобто заморозити ситуацію", - підкреслив політик.

У той же час Боровий додав, що ця заява могло б дозволити Путіну розпочати якісь переговори. Так, президента РФ дуже хвилює ситуація, коли немає ніяких переговорів і рішень.

"Це та нестабільність, яка змушує його нервувати. Йому хотілося б, щоб виникли будь-які угоди на зразок Мінських, які дозволили б зафіксувати окупаційну ситуацію. Зараз таких угод немає, а Мінські угоди фактично припинили свою дію", - уточнив він.

Політик додав, що у США також зараз немає інших механізмів, крім дипломатичного варіанту, впливу на ситуацію на Донбасі.

"Загальна стратегія Дональда Трампа (президента США, - ред.) істотно відрізняється від стратегії, скажімо, Барака Обами. Адміністрація Обами багато говорила про необхідність втручання. Вона не втручалася в ситуацію, але заяви були дуже грізні. А адміністрація Трампа майже відкрито говорить, що це не її справа, що США будуть підтримувати безпеку в Європі, але тільки разом з європейцями", - сказав Боровий.

Він підкреслив, що заява спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Волкера про необхідність ліквідації "ЛНР", "ДНР" - це продовження старого підходу, який передбачає невтручання в справи України.

"Україна може вирішити всі ці проблеми, але тільки сама. А сьогодні керівництво України не зацікавленеу вирішенні цієї проблеми. Нестабільність влаштовує Петра Порошенка (президента України, - ред.) і Банкову. Не хочу нікого критикувати, але такий стан речей їх влаштовує" , - підсумував Боровий.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін нервує через Донбасу, але вирішити все може тільки Україна - російський політик.