Загроза екологічної катастрофи на Донбасі: вчені озучілі свіжий прогноз

Затоплення шахти "Юнком" ("Юних комунарів"), яка розташована на території підконтрольній "ДНР" і де в 1979 році відбувся ядерний вибух, загрожує радіоактивним забрудненням стоку річок Кальміус і Сіверський Донець, з яких беруть воду для всього регіону.

Про це "Радіо Свобода" розповів гідрогеолог Євген Яковлєв.

За його словами, з часу вибуху минуло 40 років, період напіврозпаду радіоактивних речовин цезію і стронцію - приблизно 30 років

"За оцінками, відразу після вибуху його було 100 кюрі - одиниця виміру радіоактивності за числом розпаду, зараз ми можемо припускати близько 50 кюрі", - говорить учений.

Після припинення відкачки води, вона починає підніматися в шахті до положення, яке було до початку видобутку вугілля.

"Породи, які оточують камеру при водонасиченні, втрачають міцність. Можливі повільні обвалення втрати міцності, а можливо, схлопування - різке стиснення камери і вихід близько 600 кубів радіоактивно забрудненої води в об'єм шахти "Юнком" або в сусідню шахту "Червоний жовтень", де приблизно така ж кількість. В принципі, вихід залпового забруднення, якщо він буде, дозової небезпеки зараження людини або риби до критичних величин не становить. А ось забруднення стоку Кальміусу і Сіверського Дінця може бути ", - зазначає Яковлєв.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що негативні зміни в екології окупованого Донбасу набули колосальних масштабів, що загрожують катастрофою.