RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Ситуацію не контролюють: зроблено тривожне попередження про шахту на окупованому Донбасі

Достовірної інформації про екологічну ситуацію в районі шахти "Юний комунар" (Юнком), яка розташовується на території підконтрольній так званій "ДНР", немає, однак можна припустити високу вірогідність забруднення підземних вод та Азовського моря після підняття рівня води в шахті.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

За його словами, такі висновки були зроблені в ході наради щодо можливих загроз від затоплення шахти "Юнком", про яке оголосили в "ДНР".

16 вересня 1979 року на шахті провели підземний ядерний вибух, в результаті чого там утворилася капсула діаметром 5-6 метрів. У цій капсулі можуть до сих пір залишатися радіоактивні речовини, і після затоплення вони, на думку експертів, можуть потрапити в підземні води, далі в річки регіону і Азовське море.

Як заявляє Тука, реальною ситуацією з радіаційною безпекою в шахті на даний момент не володіє ніхто, з моменту окупації ватажки "ДНР" не дають згоди на огляд об'єкта міжнародними організаціями, ймовірність забруднення після підняття рівня води висока. Також ймовірні масові підтоплення на окупованій території Донецької області з можливими негативними наслідками для решти регіону.

Без проведення комплексного обстеження, прогнозування наслідків затоплення шахти "Юнком" неможливо, наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що неналежна робота промислових підприємств Донбасу може привести до того, що в недалекому майбутньому ці території перетворяться в зону техногенного лиха.