RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Арешт українця Гриба в Росії: з'явилися нові подробиці та прізвище ключової фігурантки справи

28 квітня в Росії пройшло чергове засідання суду у справі 19-річного українського політв'язня Павла Гриба, який був викрадений в Білорусі ФСБ і заарештований за звинуваченнями в тероризмі.

Про це з посиланням на адвоката українця Марину Дубровіну повідомляє "Кавказький вузол".

Відзначається, що Жовтневий райсуд Краснодара продовжив арешт Гриба ще на два місяці - до 4 липня. Як і попередні засідання, розгляд 28 квітня пройшов в закритому режимі. Слідчий регіонального главку ФСБ, ім'я якого в публікації не уточнюється (раніше повідомлялося, що справу веде П. Карпенюк), обгрунтував клопотання відсутністю у політв'язня реєстрації на території Краснодарського краю і побоюванням, що обвинувачений може сховатися.

На питання судді, чи визнає Гриб себе винним, блогер відповів негативно.

Дубровіна додала, що її підзахисний пригнічений і виглядає нездоровим. Політзек, розповіла адвокат, знаходиться в інформаційному вакуумі. За останні кілька місяців в СІЗО він не отримав жодного листа від родичів; так само і його листи до родичів не дійшли. Мати Гриба приїжджала в Краснодар, але до сина її не допустили.

Таке тривале утримання в ізоляції, резюмувала юрист, може спричинити для політв'язня психологічні проблеми.

Крім того координатор групи "Інформаційне опір", депутат Верховної ради України Дмитро Тимчук в четвер повідомив на своїй ФБ-сторінці, що психологи-оперативники ФСБ тиснуть на Гриба, "використовуючи його романтичні почуття" до Тетяни Єршової - 18-річної мешканки Сочі, яка в минулому році і виманила блогера в Білорусію. За даними Тимчука, силовики намагаються домогтися від політв'язня потрібних свідчень, даючи зрозуміти, що в разі його відмови від співпраці переведуть Єршову зі статусу свідка в статус обвинуваченої у його справі.

Наскільки відомо, публікація Тимчука - перша, де вказані ім'я та прізвище Єршової. До цих пір ЗМІ не називали імені росіянки, повідомляючи лише, що вона має в Skype аккаунт 44 Ruthenia.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що, український політв'язень Павло Гриб, який в даний час утримується в краснодарському СІЗО, не отримує належної медичної допомоги.

Детальну історію Павла Гриба читайте в матеріалі "Апострофа": Ловля на живця": нові подробиці викрадення українця Павла Гриба Росією.