RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вбивають двох зайців: з'явилися відомості про причетність спецслужб Путіна до нападів на ромів в Україні

До нападів на ромів в Україні можуть бути причетні російські спецслужби.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, до смертельного погрому ромів у Львові, за даними правоохоронців, причетні учасники радикальної організації "Твереза і зла молодь", які в соцмережах іменували себе "Lemberg Jugend" ("Львівська молодь") і мали свій Telegram-канал "Misanthropic Division".

У свою чергу, "Misanthropic Division" - ультраправа організація, яка, за словами військового оглядача сайту "Інформаційний опір" Олександра Коваленка, має тісні зв'язки зі службою зовнішньої розвідки РФ.

"Ця організація є "дочкою" псевдополітолога Томаша Мацейчука. Ця людина відома тим, що вона дуже часто світилася на російському телебаченні, виступаючи з русофобськими звинуваченнями, але використовувалася як корисний клоун, який отримував непогані гроші за свої виступи. Одним з його кураторів, які просували Мацейчука на російське телебачення, є головний редактор федерального тижневика "Российские вести" і співробітник служби зовнішньої розвідки РФ Дмитро Єрмолаєв. До речі, коли відбулися погроми, Єрмолаєв одним з перших почав робити вкидання про те, що молодь, яка займається фашизмом в Україні, громить ромські поселення", - зазначив Коваленко.

Крім того, на користь російського сліду свідчить і той факт, що ромські погроми просто ідеально вписуються в пропагандистський контекст Росії, яка з самого початку війни на Донбасі заявляла, що владу в Україні захопили "фашисти і нацисти". Так, пропагандисти через поребрик вже активно використовують тему погромів. Зокрема, штатний пропагандист Кремля Володимир Соловйов 25 червня присвятив свою передачу саме цій темі.

"Ви пам'ятаєте, скільки разів ми попереджали про зростання нацистської, праворадикальної загрози в Україні. А згадайте, що нам говорили? Що це все російська пропаганда", - заявляв в ефірі у Соловйова ще один пропагандист Володимир Корнілов.

"Таким чином, росіяни вбивають двох зайців. По-перше, через агресивну інформаційну кампанію Україна виставляється в безсторонньому світлі. Ми всі прекрасно знаємо про позиції Європи: наскільки вона толерантна до нацменшин і ущемлення їх прав. І в той час, як Україна на всіх міжнародних майданчиках говорить про те, що в Криму порушуються права україномовних і кримських татар, тепер на противагу українським звинуваченнями можна говорити про те, як чинять з ромами в Україні. І як тепер можна вірити українським парламентаріям, коли у них уфашиствують молодики?" - пояснив Коваленко.

Він додав, що другий момент полягає в поділі українського суспільства. Так, одна частина суспільства впевнена, що нічого хорошого від ромів чекати не варто. Вони асоціюються у неї з поширенням наркотиків, крадіжками, бандитизмом.

"І якщо держава нічого не може зробити, то нехай хоч хтось щось зробить. І ця позиція вкрай небезпечна: добре, якщо ми делегуємо право розібратися з ромами незрозумілим молодикам, то, може, ми запросимо ще російську армію, щоб вона нас захистила? Давайте думати так радикально. Адже по суті "Misanthropic Division" є проектом СЗР РФ. Виходить, суспільство заохочує дії агентів російської розвідки всередині України? Це ж нонсенс. Але тим не менше на такий поділ думок і робиться ставка", - підсумував Коваленко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Хитрість Росії і ще одна версія: хто стоїть за нападами на ромів в Україні.