RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Різдво Іоанна Предтечі: що потрібно робити в цей день, а що суворо заборонено

У суботу, 7 липня, православні та греко-католики традиційно відзначають Різдво Іоанна Предтечі, який передбачив появу Ісуса Христа, а потім хрестив його.

У цей день потрібно дотримуватися посту, не рекомендується вживати жирну і молочну їжу. Віруючим людям забороняються будь-які веселощі: не можна співати пісні і танцювати.

Крім того, не можна сваритися, з'ясовувати стосунки, злитися, заздрити і проявляти інші негативні емоції. Потрібно провести свято в одухотвореному стані.

Заборонено займатися роботою по будинку - як і в будь-яке інше релігійне свято потрібно присвятити помисли Богу і духовній освіті, сходити до церкви, помолитися, а також не можна користуватися ножем - особливо при нарізанні круглих овочів і фруктів (капусти, яблук і т.ін.) - так можна взяти на себе гріхи вбивць Іоанна Предтечі. Це повір'я пов'язане з тим, яку смерть прийняв пророк.

Вважалося, що якщо в першій половині доби 7 липня кілька разів скупатися у водоймі, то це змиє всі недуги.

Варто відзначити, що з Різдвом Іонна Предтечі пов'язано багато прикмет і забобонів. Так, якщо за людиною по дорозі ув'яжеться біла собака, не варто її проганяти. Вона приносить за собою в будинок удачу і благополуччя.

Як повідомляв "Апостроф", в ніч з 6 на 7 липня 2018 року слов'яни святкуватимуть Івана Купала.