RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

Всі новини

Провокація на польському меморіалі у Львові: опубліковано нові дані про затриманого

Серед учасників акції на польському військовому "Цвинтарі Орлят" у Львові був принаймні один громадянин Польщі.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Раніше зазначалося, що охороні кладовища спільно з поліцією вдалося затримати одного з провокаторів. Ним виявився житель Кракова Матеуш Пасек. Іншим учасникам групи вдалося втекти з місця події.

Поляк також розповів, що в групі було 9 чоловік. Всі вони зупинилися в одному з львівських хостелів.

Прес-служба патрульної поліції підтвердила, що затриманий - іноземець. Його доставили в райвідділ для дачі показань. На місці події також працювали співробітники СБУ і слідчі Личаківського райвідділу поліції.

Відзначається, що дві історичні скульптури левів повернули на "Цвинтар Орлят" у грудні 2015 року. Леви охороняли вхід на кладовище з південного боку. Один з них мав на щиті напис "Завжди вірний", інший - "Тобі, Польща". На одному з щитів також був герб Польщі, на іншому - герб Львова. Скульптури з кладовища прибрала радянська влада в сімдесятих роках минулого століття.

Після вивезення історичні леви виявилися в двох місцях: уздовж траси на виїзді зі Львова до Винник і на Кульпаркові поблизу психіатричної клініки.

Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без узгодження з відповідними українськими органами влади. З тих пір скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

У суботу, 28 липня, на території "Цвинтаря Орлят" група чоловіків спробувала пошкодити дерев'яні реставраційні щити навколо скульптур левів.