Достатньо малої дози: соцмережі підірвала сумна історія смертельного отруєння котів в Дніпрі

У мережі надзвичайно широкий резонанс набула історія одного з користувачів, у якого померла кішка, як повідомляється, через антиблошиний шампунь.

Відповідний пост був опублікований на Facebook сторінці користувача Артема Зайця.

Починає свою історію Артем з опису того, як у нього вдома оселилися дві кішки, Зайка і Бєльчик. Зайка стала справжньою улюбленицею автора. Однак недавно вона померла, причому причина смерті була невідома.

"Знадобилося багато безплідної їзди по клініках, телефонних та очних консультацій з лікарями, докладного копання в пам'яті і поступового відновлення всіх подій попереднього тижня, щоб нарешті знайти по-справжньому досвідченого і прискіпливого фахівця і з його допомогою визначити, що Зайку вбила не отруєна їжа, не занесений з вулиці вірус і не тепловий удар, - її вбив звичайний антиблошиний шампунь. Грьобаний шампунь "Барсік", з яким ми викупали Зайку за кілька днів до того", - пише Артем.

За словами автора, в складі цього шампуню (як і в багатьох інших) містяться токсичні речовини перметрини, що не згадуються на упаковці.

"Дія цього інсектициду, яку виробники пояснюють "унікальним поєднанням лікарських трав", за статистикою вбиває кожну десяту кішку. Перметрини вражають нервову систему і поступово блокують її роботу - настільки поступово, що зв'язати причину і наслідок потім буде вкрай важко. Тому про це майже нічого немає в інтернеті. І мало який лікар взагалі може зрозуміти, що сталося. Хоча читав я і про випадки дуже швидкої - прямо в процесі купання - смерті тварини. (На форумах також пишуть, що протиблошині каплі "Барс" тієї ж компанії - аналогічна токсична погань, просто вони капаються на холку і їх складніше злизати)", - розповідає користувач.

В результаті, якщо відміряти більше шампуню ніж передбачено, або намилити кішку два рази, або ж недостатньо добре її промити або висушити, то тварина загине.

Другого кота Артема, Бєльчика, ще не мили цим шампунем, він лише допоміг Зайці вилизатися. Також він більший від загиблої кішки. В результаті, він залишився в живих, проте отримав тяжкі ушкодження печінки і знаходиться в ветеринарній реанімації.

"Шампуні з перметрину - головна причина котячої смертності в США. Я дізнався про це лише сьогодні", - додає автор.

Менше ніж за добу пост Артема набрав більше тисячі репостів і майже півтори тисячі "лайків". За його словами, він вражений таким резонансом своєї історії, і просить інших власників кішок, які постраждали від шампунів, ділитися з ним своїми випадками. Артем збирається юридично оформити претензії до компанії-виробника.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі оприлюднили фотографії незвичайних "друзів" українських військових в зоні бойових дій на Донбасі - собак і кішок, яких не лякають обстріли.