RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Путіна чекають великі проблеми через заклик кримчан в армію РФ

Прокуратура Криму передала в міжнародний кримінальний суд усі матеріали, що підтверджують порушення Росією норм міжнародного права на півострові щодо призову в армію РФ. Після подій в Криму і на Донбасі для суду в Гаазі не так і багато важить позиція Росії.

Про це "Апострофу" розповіли правові експерти.

Щорічно, напередодні весняної та осінньої кампаній, український МЗС протестує проти призовів на строкову службу в Криму, тиражуючи гнівні заяви. Але окупаційна влада півострова мовчки робить свою справу, рапортуючи про все більш щедрі врожаї рекрутів.

Розірвати порочне коло обіцяють в прокуратурі Криму. Там повідомили, що передали в міжнародний кримінальний суд всі матеріали, що підтверджують порушення Росією норм міжнародного права на півострові щодо призову в армію РФ. Після того як в Гаазі вивчать українські докази, буде вирішуватися питання про відкриття провадження за даними військових злочинів. Але що трапиться далі, якщо в Гаазі вирішать, що справу відкривати потрібно?

Після подій в Криму і на Донбасі всьому світу стало зрозуміло, як Кремль поспішає виконувати міжнародні зобов'язання. За словами експертів, для суду в Гаазі не так і багато важить позиція Росії.

"Відкриття офіційного розслідування буде означати, що прокурор міжнародного кримінального суду зможе переходити на особистості. Він зможе висувати звинувачення проти осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, і просити видавати ордери на арешт, - пояснює "Апостроф" юрист "Регіонального центру прав людини" Віталій Набухотний. - Якщо буде ордер на арешт, то це означає, що підозрюваний не зможе перебувати на території країн-членів Римського статуту, а їх зараз 123, тому як ці держави будуть зобов'язані передати цю особу в руки правосуддя. Тому ставлення Росії до міжнародного кримінального суду і права - другорядне".

Однак вивчення доказів, відкриття кримінального провадження, видача ордерів на арешт - надзвичайно складний і довгий правовий процес. Чи є взагалі шанси на те, що він відбудеться?

"Під час війни в колишній Югославії теж було дуже багато скепсису, що ніхто з військових злочинців не буде покараний. Ніхто не думав, що, наприклад, Радован Караджич постане перед судом. Але, тим не менше, навіть вище керівництво було залучено до відповіді" , - сказав "Апостроф" юрист "Української Гельсінської групи" Максим Тимочко.

Більш детально про те, як можна покарати РФ за порушення норм міжнародного права в Криму читайте в матеріалі "Апострофа": Призов окупантів: як кримчанам не потрапити в російську армію.