Лукашенко озвучив новий мирний план для Донбасу: в чому він полягає

Президент Білорусі Олександр Лукашенко впевнений, що для стабілізації і врегулювання ситуації на Донбасі необхідно створення в Мінську технічного пункту тристоронньої контактної групи.

Про це він заявив в середу, 31 жовтня, на відкритті в Мінську зустрічі Основний групи Мюнхенській конференції з безпеки.

"Будемо відверті, рішення конфлікту на Донбасі, при бажанні, міг би бути вже давно знайдено. Потрібно продовжувати роботу по посиленню можливостей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та Тристоронньої контактної групи. Ми готові розглянути створення в Мінську технічного пункту тристоронньої контактної групи і іншого, на що ми здатні сьогодні домовитися в Європі", - упевнений він.

При цьому, президент Білорусі готовий понести посильну частку відповідальності за ситуацію на Донбасі.

"Простіше кажучи, ми можемо взяти на себе відповідальність за забезпечення миру в східних регіонах України і контроль на російсько-українському кордоні, а також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України", - додав гарант .

Лукашенко також підтримав ідею введення миротворців на Донбас.

"Необхідно вести подальший пошук взаємоприйнятного рішення з розміщення на Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні. До її складу можуть увійти військовослужбовці, поліцейські, цивільний персонал з країн, які протягом усього періоду конфлікту вносили посильний внесок в його розв'язання", - зазначив президент Білорусі.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Лукашенко домовився з Росією: Білорусь готує миротворців на Донбас.