RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Все ближче до точки неповернення: екологи б'ють на сполох через ситуацію на окупованому Донбасі

Рівень підземних вод на Донбасі підвищується і цим може привести регіон до незворотних екологічних наслідків.

Про це повідомляють "Новости Донбасса".

Українські екологи та міжнародні гуманітарні організації заявляють, що Донбас наближається до точки неповернення, коли життя і робота на тій території стане просто неможливою.

Неконтрольоване затоплення шахт на окупованій території - далеко не єдина проблема Донбасу. Не варто забувати про те, що поки бойові дії не припиняються, завжди є ризик потрапляння снаряда в промисловий об'єкт (яких в регіоні понад 5,5 тисяч).

Що ж стосується затоплених шахт, ситуація не покращилася через півтора року після того, як тему підняли на міжнародному рівні. За словами експертів, велику загрозу представляє рівня хімізму води, просідання поверхні територій, підтоплення грунту та інших показників.

Як повідомляється, замість 800 мільйонів кубічних метрів води на рік по обидва боки лінії розмежування на Донбасі вдається відкачувати лише п'яту частину. Шахтні води потраплять в підземні, а вони в свою чергу витечуть в басейн річки Сіверський Донець, яка поставляє питну воду майже 90% жителів Донецької області і 40% жителів Луганської. Далі ці води потраплю в Кальміус і Азовське море.

"Отруєна" вода вже йде до водозаборів підконтрольних територій Донбасу. Вода заражається в колодязях, джерелах і свердловинах. Це відбувається через те, що на окупованій території є шахти, що не відкачують воду або відкачують її неправильно. На деяких шахтах окупованій території швидкість затоплення досягає від 2 до 5 метрів на добу.

Також екологи наголошують на небезпеці просідання грунту. Якщо, наприклад, поверхня землі осіла під полігоном хімічних відходів, вони незабаром потраплять в воду. Хімікати руйнують стоки річок і озер, дамби.

Крім цього, провали небезпечні для водопроводу, будівель, каналізації, ліній електропередач газових труб і інших комунікацій. В колодязях, в джерелах і в свердловинах заражається вода, яка може викликати кишкові інфекції. Так, за даними, які навів доктор технічних наук Євген Яковлєв, на підконтрольній частині Луганської області спостерігається зростання гострих кишкових інфекцій серед дітей. У 80% випадках отруєнь причиною служить забруднена вода.

"Заражені" підземні води шкодять ландшафту, можливі техногенні землетруси. Також вони потрапляють в грунт, а з грунту в приміщення, де живуть люди може проникнути отруйний газ - радон, який може викликати рак легенів.

"Ще 2-3 роки і ми отримаємо незворотні наслідки для більшої частини Донбасу. Чи не буде доцільно витрачати гроші на технічну інвентаризацію", - вважає Яковлєв.

Читайте також про ймовірну екологічної катастрофи на Донбасі в матеріалі "Апострофа": Бойовики наближають другий Чорнобиль: найбільш небезпечні точки на Донбасі.