Пливемо за течією: Україні вказали на серйозні помилки у війні проти Росії

Нові санкції, введені Кабінетом міністрів України проти Росії, навряд чи якось вплинуть на економіку РФ і носять скоріше "фейковий" характер.

Про це "Апострофу" розповів економічний експерт Олексій Кущ.

За його словами, вістря санкцій проти Росії знаходиться не в Україні, а в США і Європейському Союзі.

"Там є спеціальні закони протидії ворогам Америки, там, дійсно, є системний підхід, як ці санкції розробляються. Досить все структуровано, взаємопідпорядковано. Тобто там ніби є система, матриця, відповідно до якої американці застосовують ті чи інші санкції. На сьогодні США визначило основні сектори російської економіки, які чутливі до впливу санкцій. Це, перш за все, фінансовий сектор, військово-промисловий комплекс та енергетичний сектор. Ось по цих основних сегментах російської економіки і б'ють американські санкції", - говорить Кущ.

На тлі цього українські санкції збігаються з американськими тільки по військово-промисловому комплексу. У той же час, в енергетичному та фінансовому секторах спостерігається "повний вакуум" санкцій.

"Відносно фінансів є умовні санкції, які застосовуються до російських банків, але і вони носять, скоріше, фейковий характер. Чому? Тому що всі ці банки благополучно продовжують функціонувати і в українській банківській системі", - зауважує Кущ.

"Щодо енергетичного сектору взагалі парадоксальна ситуація, тобто з одного боку, у нас конфлікт з Російською Федерацією, з іншого боку, ми постійно ображаємося на те, що частина транзиту природного газу піде повз нашу газотранспортну систему по "північних потоках". Тобто тут потрібно розуміти: чи конфлікт, чи війна, чи співпраця. Тут не може бути якогось гібридного варіанту - не можна перебувати в конфронтації і очікувати, що ми збережемо ті напрямки співпраці, зокрема, і щодо транзиту газу, які були до цього. Тому сьогодні Кабінет міністрів, скажімо так, пливе за течією. Це такі собі останні акорди, які наші міністри намагаються ще зіграти перед своєю відставкою. Йти потрібно на такій мажорній, патріотичної ноті - вони повинні відзвітувати перед суспільством, що вони пішли на хвилі нових санкцій проти Російської Федерації", - резюмує експерт.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Олексієм Кущем: Зеленський - політичний кабан, якого намагаються поставити в незручну позицію два загоничі.