RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Людей тримають, як собак: фото, відео і деталі гучного скандалу в інтернаті під Кривим Рогом

У Дніпропетровській області в Стародобровольському психоневрологічному інтернаті знущаються над пацієнтами і утримують їх в жахливих умовах.

Про це повідомляє адвокат Олег Григор'єв, який відвідував цю установу з моніторинговим візитом.

За його словами, в коридорах на холодній підлозі лежать хворі і їдять з підлоги, як собаки.

"Повз снують інші підопічні, чий одяг в екскрементах і які чекають по кілька годин, поки аж дві санітарки нагодують 47 лежачих хворих, більшість з них не можуть себе самостійно обслужити", - описує адвокат жахливі умови утримання пацієнтів.

Він зазначив, що більшість пацієнтів зганяють в маленькі кімнати, де вони, сидячи на підлозі або на лавках, цілий день дивляться телевізор. Ніяких програм реабілітації або соціалізації немає, заявив адвокат. Також ніхто не проводить медичну діагностику.

З 300 підопічних втекли 17 осіб. Санітарки, незважаючи на заборону використання гамівних сорочок, замінюють їх підручними засобами і на свій розсуд вирішують, кого садити за грати і пов'язувати.

"Але найбільш шокуючим стало те, що в цьому інтернаті група підопічних встановила контроль і гвалтує і б'є інших хворих. Адміністрація закриває на це очі", - розповідає Григор'єв.

Влада вже відреагувала на історію з пацієнтами лікарні. Заступник міністра соціальної політики Олег Коваль повідомив, що дізнався про порушення в інтернаті із засобів масової інформації та почав з'ясовувати обставини.

За його словами, вже зараз на території Стародобровольського психоневрологічного інтернату працюють правоохоронні органи, які встановлюють факти і скоро дадуть об'єктивну оцінку подій.

Він зазначив, що місцева влада створить тимчасову обласну комісію, яка буде займатися ситуацією з інтернатом. Заступник міністра додав, що раніше ніяких скарг з цього інтернату не надходило.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

За даними ресурсу "Рудана", криворізька місцева прокуратура №1 звинувачує працівників психлікарні в зловживанні владою або службовим становищем. Прокурори зараз здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.1 ст.364 КК України.

В ході моніторингового візиту, співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Стародобровольському інтернаті, дійсно, виявили факти травматизму підопічних, порушення їх прав, неналежне надання медичної допомоги.

"Заклад розрахований на 306 чоловік. В день візиту там перебувала 321 людина. У відділенні на 47 лежачих хворих, які не можуть себе самостійно обслуговувати, на зміні працюють тільки дві санітарки. Двоє працівників фізично не можуть нагодувати всіх підопічних одночасно, тому прийом їжі розтягується на години. А деякі підопічні лежать на підлозі, там і їдять. Крім того, в цьому ж відділенні встановлено, що до осіб застосовується м'яка фіксація верхньої частини тіла і рук за спиною. Це є порушенням всіх вимог національного та міжнародного законодавства щодо застосування фізичних обмежень до осіб з психічними розладами. Тривале фізичне обмеження в зазначених вище умовах можна розцінювати як тортури", - йдеться у звіті моніторингової групи.

Підопічні стверджували, що їх закривали поодинці в приміщеннях, на вікнах яких встановлені решітки. При цьому обмежували в русі.

За словами пацієнтів, санітари часто застосовують до них фізичну силу. Під час візиту було виявлено людину з гематомою на лобі і синцями під очима, за його словами, тілесні ушкодження були нанесені санітаром. Ніяких записів про фіксацію тілесних ушкоджень здійснено не було.

Іншою шокуючою інформацією стали скарги підопічних про примушення їх до вступу в статеві зв'язки з групою осіб з числа підопічних, які здійснюють контроль над іншими підопічними.

Як повідомляв "Апостроф", протягом години столичні поліцейські розшукали двох втікачок з психіатричної лікарні імені Павлова, які у вівторок, 5 листопада, вистрибнули з вікна другого поверху.