RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Апостроф" виступає проти прийняття скандального закону "Про медіа"

Українські журналісти виступають проти законопроекту "Про медіа", так як в ньому присутні системні загрози свободі слова.

"Апостроф" приєднується до вимог колег і також виступає за недопущення прийняття законопроекту.

Як йдеться у зверненні журналістів, вони згодні з негативною оцінкою законопроекту, яку йому дали Організація з безпеки і співробітництва в Європі та Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

"Відповідно до міжнародних норм і Конституції України, право на свободу слова має обмеження, але вони допустимі, тільки якщо є необхідними в демократичному суспільстві. Закони, що стосуються фундаментальних прав людини, повинні бути точними, створювати безпечне та сприятливе середовище для комунікацій і публічних дебатів і відповідати міжнародним стандартам", - йдеться в зверненні.

Відзначимо, що даний законопроект передбачає можливість блокування будь-якого ресурсу в інтернеті, навіть якщо це не засіб масової інформації і тому фактично не підпадає під компетенцію Нацради. Крім того, в ньому прописана можливість скасування реєстрації медіа на підставі дуже широко сформульованих причин, що призведе до заборони всього змісту ЗМІ протягом невизначеного часу.

"Ми переконані, що ініціатива регулювання такої чутливої сфери, як свобода слова, не може йти виключно від політиків, які завжди керуються сьогохвилинними інтересами. Ні журналісти, ні галузь не закликали народних депутатів ввести додаткове регулювання медіа та журналістів. Обговорення вже зареєстрованого законопроекту ми вважаємо суто формальним. За його результатами не було враховано також рекомендації експертів міжнародних організацій", - зазначають журналісти.

Нагадаємо, що медіаландшафт в Україні може суттєво змінитися.