Страшна смерть породіллі в Рівному: її "духовну акушерку" з Росії хвалили в мережі і телешоу, фото

У лікарні Рівного 23 січня після пологів вдома померла 34-річна породілля - жінка втратила велику кількість крові і медики не змогли надати їй допомогу. За домашніми пологами, які заборонені в Україні, спостерігала так звана "духовна акушерка" Джаміля. Загибель жінки відбувалася на її очах і на очах чоловіка і сестри померлої породіллі.

Про це пише видання "Радіотрек".

Рівнянку привезли медики швидкої допомоги до міського пологового зі значною втратою крові. Жінку відразу повезли до реанімації, вона була у тяжкому післяпологовому стані, однак через годину вона померла.

Померла була противницею стандартної медицини і позиціонувала себе як людину, що встановлює тісний контакт із природою. Завагітнівши, 34-річна рівнянка заздалегідь вирішила народжувати вдома, попередньо домовившись з так званою "духовною акушеркою" Джамілею.

Справжнє ім'я Джамілі - Євгенія Кравчук, їй 36 років. Народилася в Росії, має українське громадянство. Жила в Дагестані, Росії, Єгипті і Туреччині. Жінка прийняла іслам, після чого від неї відмовилась сім'я.

В Україну Кравчук переїхала у 2016 році і зараз проживає в будинку під Києвом. Джаміля стверджує, що самостійно народила сімох дітей, однак вижило з них лише п'ятеро.

Себе новомодня доула називає лікарем-натуропатом, хоча такої спеціальності у медучилищах або медичних вишах немає. Однак таку спеціальність в наш час отримати не так важко - за два тижні на спеціальних курсах.

До слова, ця жінка була доулою у найвідомішої української інста-блогерки Софії Стужук, яка свою останню дитину народила у прямому ефірі, на очах у власних дітей та багатомільйонної аудиторії.

Софія неодноразово говорила у своїх соцмережах і телевізійних шоу про помічницю-доулу, завдяки якій народжувалися її діти і неодноразово дякувала Джамілі.

Засновниця рівненського проєкту "Пузата мама" Оксана Кравець припускає, що померла породілля могла стати жертвою новомодніх віянь, які дедалі частіше поширюють у соціальних мережах:

"Я хочу наголосити, що безпечно народжувати у медзакладі під наглядом лікарів. На жаль, досить часто сучасні жінки наслідують приклади інстаграмних "лідерів думок" і піддають небезпеці і своє життя, і життя дитини", - додала Оксана Кравець.

У поліції розповіли, що Джаміля приїхала на пологи рівнянки за її проханням. Однак домашні пологи пішли не за планом: породілля почала стрімко втрачати кров, їй пропонували викликати швидку, проте вона навідріз відмовлялася.

Доки жінка три години стікала кров'ю, так звана "духовна акушерка" спостерігала за процесом, у цей час у квартирі перебували також чоловік і сестра загиблої.

У поліції трагедію розглядають як нещасний випадок, але планують розпочати кримінальне провадження за статтею 134 ч. 3 "Ненадання допомоги особі, яка перебуває у небезпечному для життя стані". Якщо правоохоронці це доведуть, то усі, хто перебував у квартирі в момент трагічних пологів, нестимуть кримінальну відповідальність.

Без матері залишилося двоє синів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше багатодітна мама Світлана Кухарчук стала мамою 18-ий раз. Жінка народила здорового хлопчика.